GLOBUS

Donald Tramp nominiran za Nobelovu nagradu

Avaz.ba

1.2.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump), kritičari ruskog lidera Vladimira Putina i organizacija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) su među nominiranima za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Krajnji rok za nominacije bio je u srijedu, no norveški odbor za tu nagradu tek treba službeno registrirati sve nominirane, a imaju i pravo dodati svoje prijedloge kad se sastanu krajem februara, prenosi Index.hr.  

Tramp nominiran za ideologiju "mira putem snage"

Trampa je nominirao jedan Amerikanac, otkrio je Henrik Urdal, direktor Instituta za mirovna istraživanja iz Osla, za portal Nettavisen.  

Urdal ističe da je argument za tu nominaciju bio sličan prošlogodišnjem, odnosno naglasak na Trampovoj ideologiji "mira putem snage".

Agenciju UNHCR je predložio član norveške opozicijske Lijeve socijalističke stranke zbog svog zalaganja "za prava izbjeglica", prenosi norveška novinska agencija NTB.

Nominirani i humanitarci koji pomažu žrtvama mučenja u Rusiji 

Ruski opozicioni medij Novaja Gazeta, aktivisti i humanitarne grupe koje pomažu žrtvama mučenja u Rusiji, nominirani su od strane drugih stranaka, dodaje NTB. 

Ponovno su nominirane i Bijele kacige, volonterska spasilačka grupa iz Sirije, kao i kongoanski doktor Denis Mukvege (Mukwege) koji pomaže žrtvama silovanja u toj afričkoj državi.  

Progresivni parlamentarac nominirao kurdske pešmerge

Parlamentarac iz Progresivne strane nominirao je kurdske snage pešmerga iz Iraka zbog njihove borbe protiv "Islamske države".

Pravo na nominiranje kandidata imaju pojedinci poput članova državnih parlamenata i vlada, Međunarodnog suda u Haagu, univerzitetski profesori historije, društvenih nauka, prava, psihologije i srodnih oblasti, dobitnici Nobela i slični pojedinci, navodi se na službenim stranicama Nobelove nagrade. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.