GLOBUS

Vanredno stanje na Maldivima, opozicija tvrdi da se uvodi diktatura

( Twitter)

Fena

5.2.2018

Vlada Maldiva je proglasila dvosedmično vanredno stanje zbog krize koja potresa ovu otočku naciju smještenu u Indijskom okeanu, javlja BBC. Opozicija tvrdi da je to očajnički potez i najava uvođenja diktature.

Država poznata kao luksuzno ljetovalište sa nevjerovatnim pješčanim plažama i kristalno bistrim morem, ušla je u najveću političku krizu posljednjih decenija, nakon što je aktuelni predsjednik odbio da provede odluku vrhovnog suda.

Vlada je suspendirala parlament, a predsjednik Abdula Jamen (Abdulla Yameen) odbija podnijeti ostavku i provesti odluku Vrhovnog suda koja uključuje i vraćanje zastupnika koji bi omogućili opoziciji da se vrati na vlast. Hiljade građana je izašlo na ulice, dok je vlast rasporedila vojnike oko vladinih objekata.

Predsjednik Jamen odbija dozvoliti prvom demokratski izrabranom predsjedniku Maldiva Muhamed Našidu (Mohamed Nasheed) da se vrati u zemlju. Našid se nalazi na Šri Lanki i najavljuje povratak. On je poražen na posljednjim izborima, ali je optužio vlast za namještanje rezultata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.