GLOBUS

Španski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis: Pudždemon ugrožava španske odnose s Belgijom

( Arhiv)

Agencije

9.2.2018

Španski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis rekao je da Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) može dugoročno nanijeti štetu "prijateljskim odnosima" Španije i Belgije.

- U principu on može normalno da živi u Belgiji. Mi ne mislimo da su ilegalne stvari u Belgiji dozvoljene - rekao je Dastis.

Međutim, ako je Pudždemonova pretenzija da "iz daljine vodi Kataloniju, to će bez sumnje u nekom trenutku dovesti do pitanja koliko to može trajati, a da ne utiče na prijateljske odnose dvije partnerske zemlje - naveo je španski ministar.

- Jasno je da politički gledano to nije ugodno ni za špansku ni za belgijsku vladu - izjavio je on.

Pudždemon je otišao u Belgiju samo nekoliko sati prije nego što je u Španiji pokrenut krivični postupak protiv njega zbog "pobune" i finansijskih malverzacija, prenosi B92.

On je u Briselu organizirao konferencije za medije, učestvovao u televizijskim emisijama i pokušavao da privoli Evropu svom cilju.

Uprkos tome što ga je vlada u Madridu smijenila 27. oktobra, nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnost, Pudždemon je ponovo izabran za poslanika na regionalnim izborima 21. decembra.

Njegova partija na tim izborima ostvarila je pobjedu i on želi da upravlja na daljinu, budući da mu u Španiji prijeti hapšenje.

Za sada tri separatističke katalonske partije koje čine većinu u regionalnom parlamentu nisu pronašle način da ga imenuju bez opasnosti od gonjenja, budući da je Ustavni sud ranije riješio da imenovanje u odsustvu nije legalno.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.