GLOBUS

Sjedinjenim Američkim Državama prijeti velika oluja: Zatvorene škole, otkazani letovi

Avaz.ba

9.2.2018

Velika zimska oluja prijeti Sjevernoj Americi.

Zimska oluja kreće se preko Velikih jezera, u gornjoj srednjoistočnoj regiji Sjeverne Amerike, stvarajući na nekim mjestima snježni pokrivač do 30 centimetara, prenose agencije.

Oluja je danas zahvatila Čikago i Milvoki s temperaturama ispod nule, a zahvatila je Montanu, Dakotu, dijelove Minesote, Viskonsina, Ilinosa i Mičigena.

Prema nekim procjenama, očekuje se da bi snježni pokrivač mogao biti i 36 centimetara.

U Čikagu je jutros snježni pokrivač bio debljine oko 30 centimetara, a prema meteorolozima, padavine se očekuju i tokom vikenda. 

- Grad je spreman za ovo. Međutim, nemojte da se prevarite, ovo su ogromne snježne padavine, veće nego što smo vidjeli mnogih zima - izjavio je u četvrtak gradonačelnik Čikaga na konferenciji za novinare.

Zbog vremenskih neprilika zatvorene su škole u Čikagu, Detroitu i Milvakiju.

Očekuje se da će temperature pasti do 18 stepeni Celzijusa ispod nule u mnogim predjelima tog regiona, a zvaničnici su upozorili na lošu preglednost na putevima.

Aerodromi Ohare i Međunarodni aerodrom Midvej u Čikagu otkazali su više od 200 letova u četvrtak prije oluje, a nekoliko aviolinija je, također ,odgodilo ili otkazalo svoje letove. 

U nesrećama usljed oluja u SAD, ove sedmice je poginulo nekoliko ljudi na Srednjem zapadu, među kojima šestero u Ajovi, dvoje u Mizuriju i jedna osoba u Montani.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.