GLOBUS

Tramp poručio Izraelu: Mir znači kompromis, pružit ću podršku onome što dvije strane dogovore

AFP

Fena

9.2.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u petak je poručio Izraelu da će trebati učiniti "značajne kompromise" za mir s Palestincima, čak i nakon što su oni optužili jednog od njegovih bliskoistočnih diplomata za pristrasnost prema Izraelu.

Palestinci su razbješnjeni Trampovim priznanjem Jerusalema kao izraelske prijestonice 6. decembra, u potezu koji je raskinuo s višedecenijskim američkim suzdržavanjem prema statusu grada, i od ostalih svjetskih sila traže da budu posrednici u mirovnim naporima.

U intervjuu za izraelske novine za koji se očekuje da će njegovi izvodi biti objavljeni uoči potpune objave u nedjelju, Tramp je opisao svoju odluku o Jerusalemu kao "jednu od značajnijih" tokom prve godine njegovog mandata.

U Trampovoj objavi ne odbacuje se status Jerusalema za Palestince, koji žele da istočni dio grada - koji je zauzeo Izrael u ratu u 1967. i anektirao ga, u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica - kao svoju prijestonicu.

- Želim jasno staviti do znanja da je Jerusalem prijestonica Izraela. Po pitanju konkretnih granica, pružit ću podršku onome što dvije strane dogovore među sobom - izjavio je on za konzervativne dnevne novine Israel Hajom, u intervjuu objavljenom na hebrejskom.

- Mislim da će obje strane morati učiniti značajne kompromise u cilju omogućavanja mirovnog sporazuma - dodao je Tramp, ne pojašnjavajući dodatno tu tvrdnju.

Intervju se podudario s novim zatezanjem odnosa između Palestinaca i američkog ambasadora u Izraelu Dejvida Fridmana (David Friedman), nakon što je Palestinac ubio jevrejskog doseljenika.

Nakon što je doseljenik ubijen nožem u ponedjeljak, Fridman je objavio na Twitteru da je donirao ambulantno vozilo zajednici ubijenog čovjeka i da se molio za njegovu rodbinu, dodajući da "palestinski čelnici hvale ubicu".

To je izazvalo osude od strane palestinskih vlasti.

Izjave američkog ambasadora navode nas da se zapitamo o njegovim odnosima s okupatorom. Zastupa li on Ameriku ili Izrael, upitao je Nabil Abu Rdainah, portparol predsjednika Mahmuda Abaza (Mahmoud Abbas).

- Fridmanove preporuke i savjeti, koje nemaju za cilj pravedan mir na bazi međunarodnog legitimiteta, ono su što je dovelo do krize u američko-palestinskim odnosima - izjavio je Abu Rdainah, prenosi Reuters.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.