GLOBUS

Mijanmar najavio istragu protiv vinovnika masakra nad Rohinjama

Fena

11.2.2018

Mijanmar najavio da će poduzeti mjere protiv 10 pripadnika sigurnosnih snaga u vezi s masakrom nad grupom Rohinja koji su zabilježili reporteri agencije Reuters.

Međutim, vlasti tvrde da to nije posljedica izvještaja koji je objavio Reuters, u kojem je opisano masovno ubistvo grupe muškaraca manjinskog muslimanskog naroda krajem prošle godine.

Zločin koji su zabilježili reporteri te agencije se dogodio u mjestu Inn Din, a novinari su kasnije uhapšeni i optuženi za špijunažu u Mijamnaru.

Ubistvo desetorice Rohinja je dio kampanje etničkog čišćenja i genocida u sjevernom dijelu većinski budističke države gdje su živjeli Rohinje, autohtoni muslimanski narod. Međutim, od augusta prošle godine oni su meta vojne kampanje u kojoj su na hiljade ubijeni, a više od 690.000 protjerani u susjedni Bangladeš.

- Bit će provedena istaga protiv sedam vojnika, tri policajca i šest civila i to je pokrenuto prije nego je Reuters objavio izvještaj - rekao je vladin glasnogovornik.

Muškarci su udarani mačetama i bili izloženi batinanju do smrti, dok su neki na kraju ubijeni i bačeni u masovnu grobnicu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.