Mnogim svjetskim gradovima prijeti nestašica pijaće vode

Avaz.ba
11.02.2018 21:02
A
A
A

Južnoafrički grad Kejptaun (Cape Town) mogao bi da postane prvi veliki grad u novijoj historiji koji se suočava sa oskudicom pijaće vode, ali ova opasnost prijeti i drugim mjestima na planeti, upozoravaju stručnjaci.

Kejptaun je ipak samo vrh ledenog brijega, a sa sličnom situacijom suočiće se i drugi gradovi poput Pekinga, Sao Paola, Bangalora, Kaira i Džakarte, dok nestašica pijaće vode može da postane ozbiljan problem i za stanovnike Moskve, Istanbula, Londona, Tokija, Majamija i Meksiko Sitija, piše BBC.

Situacija u Kejptaunu samo je jedan od ekstremnih primjera na koji naučnici upozoravaju već duže vrijeme.

U Kejptaunu je jučer pala dugo očekivana kiša, a stanovnici su na tome zahvaljivali Bogu i slavili na ulicama.

U tom gradu je u protekle tri godine pala minimalna količina padavina, pa je oko četiri miliona stanovnika primorano da se pridržava strogih pravila kako bi se spriječilo da česme presuše.

Uprkos tome što voda pokriva 70 posto površine planete Zemlje, pijaće vode nema toliko koliko neko može pomisliti, a samo tri posto čini svježa voda.

Procjenjuje se da preko milijardu ljudi nema pristup vodi, kao i da se 2,7 milijardi suočava sa oskudicom bar jednom mjesečno.

Istraživanje iz 500 najvećih gradova svijeta, sprovedeno prije četiri godine pokazuje da se jedan od četiri nalazi u “stresnoj situaciji” zbog nedostatka vode.

Projekcije Ujedinjenih nacija pokazuju da će globalna tražnja za svježom vodom do 2030. nadmašiti zalihe za 40 posto, zahvaljujući kombinaciji klimatskih promjena, ljudskih akcija i rasta populacije.

Više o:

Cape Town