GLOBUS

Putinov kraj: Nakon 2024. više ništa neće biti isto

Avaz.ba

12.2.2018

Do predsjedničkih izbora u Rusiji ostalo je još šest sedmica, sve osim pobjede Vladimira Putina 18. marta očito nema nikakve šanse da se dogodi i jedini problem na tim izborima je da Putin sebi osigura dovoljnu izlaznost kako bi mu pobjeda bila uvjerljiva. 

Opozicija radi na tome da izlaznost bude što niža. Istovremeno se, međutim, kako piše Guardianov dopisnik iz Moskve Šon Volker (Shaun Walker), za Putina pojavljuje jedan puno veći problem, onaj koji se tiče predsjedničkih izbora 2024. 

Dok je Putina, bit će i Rusije

Otkako je došao na vlast, Putinov utjecaj na politiku u Rusiji samo je rastao. Vjačeslav Volodin, glavni Putinov pomoćnik i predsjednik ruskog parlamenta, prije četiri godine izjavio je: 

- Dok je Putina, bit će i Rusije. Bez Putina, Rusije neće biti. 

Godine 2024. Putinu će biti 72 godine. On danas ne pokazuje nikakve znakove bolesti i može bez problema računati na još cijelo desetljeće dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja. 

Pod njim se utjecaj drugih političkih igrača u Rusiji desetkovao i teško je naći nekoga ko bi uživao doista nezavisnu podršku birača osim njega.

Problem je u tome što, prema Ustavu Rusije, predsjednik ne može odslužiti više od dva uzastopna mandata za redom. Putin je takva dva već jednom i odslužio, od 2000. do 2008., nakon čega je odradio jedan četverogodišnji premijerski, tokom kojeg mu je predsjedničko mjesto "čuvao" Dmitrij Medvedev, da bi se 2012. opet vratio kao predsjednik, sada u šestogodišnjem mandatu. 

A to bi onda značilo da na treći mandat, koji bi bio određen izborima 2024., Putin ne bi više imao pravo. 

- Ne mislim da je Putin već donio odluku što će učiniti 2024. - kazao je Volkeru izvor blizak Kremlju. 

- On uvijek voli odgoditi odluku, ako ikako može, za sutra umjesto da je donese danas.

Isti izvor je rekao da je Putin već 2008. pokazao da nije voljan mijenjati ruski Ustav i mišljenja je da bi 2024. mogao biti spreman preuzeti ulogu predsjednika Dume, što bi mu omogućilo da i dalje zadrži sveopću kontrolu. 

Elite u strahu

Što se tiče njegovog predsjedničkog nasljednika, o tome se za sada samo špekulira. 

- O tome svi razmišljaju, stalno. Elite su u strahu - kazao je drugi Volkerov izvor. 

Ratovi iza kulisa između moćnih pripadnika ruske elite godinama su se rješavali privatno, s tim što je Putin bio onaj koji je donosio odluku. 

Posljednjih mjeseci počeli su se pojavljivati znakovi svojevrsnih bitaka koje bi mogle postati uobičajene tokom neupitnog Putinovog sljedećeg predsjedničkog mandata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.