GLOBUS

Istražitelji našli preko 200 dijelova različitih tijela

B92

12.2.2018

Ruski ministar za vanredne situacije izjavio RIA Novostima da je u blizini mjesta gdje se srušio ruski avion Antonov "An- 148" nađeno preko 200 dijelova tijela.

Ranije je potvrđeno da su u avionskoj nesreći nadomak Moskve, koja se dogodila jučer, stradalo svih 65 putnika i šest članova posade. Uzroci nesreće se još uvijek istražuju.

Ruski ministar za vanredne situacije izjavio  je za Ria Novostima da su ekipe koje pretražuju teren do sada našle 209 dijelova različitih tijela, a ruska ministrica zdravlja je saopćila nešto ranije danas da će ekipe pretraživati teren u potrazi za stradalima tokom cijele ove sedmice.

Avion kompanije "Saratov erlajns" An-148 letio je ka gradu Orsk, u oblasti Urala, u blizini ruske granice sa Kazahstanom, u Orenburškoj oblasti, a srušio se četiri minuta po polijetanju sa moskovskog aerodroma.

Danas je u toj oblasti proglašen Dan žalosti.

Iako su nadležni odmah izjavili da pilot ni tehničko osoblje nisu pred let prijavili kvar, pojavila se informacija i da je pilot ipak u toku leta zatražio prinudno slijetanje.

Prema posljednjim informacijama, ukrajinska državna kompanija "Antonov", koja proizvodi i popravlja avione, saopćila je da je spremna da se pridruži istrazi o padu aviona tipa "Antonov-148" ruske aviokompanije u moskovskom regionu, dok se istraga nastavlja pod otežanim okolnostima zbog dubokog snijega na mjestu nesreće.

- Kompanija „Antonov“ će se svakako pridružiti istrazi o padu aviona „Antonov-148“ u blizini Moskve. Uzet ćemo učešće, naravno, ako ruska strana to zatraži - rekla je portparol ukrajinske kompanije, dodavši da još nema informaciju da li je Rusija uputila takav zahtjev.

Pres-služba "Antonova" je ukazala da je avion koji se jučer srušio proizveden u Voronežu u saradnji sa Ukrajinom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.