GLOBUS

Netanjahu prekinuo napade na Siriju nakon Putinovog poziva?

( AFP)

Index.hr

12.2.2018

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) u subotu i naredio mu da prekine vazdušne napade na sirijske položaje, koje je izraelska vojska u tom trenutku vršila kao odmazdu na rušenje svog aviona F-16, piše izraelski list "Haaretz".

- Putin je upozorio Netanjahua da bi bilo bolje da izbjegne akcije koje će dovesti do opasnih posljedica za region - javlja "Haaretz".

Izraelske vazdušne snage su dovršile drugu rundu bombardovanja sirijskih snaga i iranskih položaja u toj zemlji te su razmatrali dodatne ciljeve za iduće napade.

- Ali, do tih napada nikad nije došlo, a Putinov telefonski poziv izraelskom kolegi po svemu sudeći bio je presudan - javlja list, prenosi "Index.hr".

Podsjećanja radi, sirijska protivzračna odbrana srušila je jedan od izraelskih aviona nakon što su ovi napali navodni iranski kontrolni centar. Iz tog centra iranski "vojni savjetnici", koji u Siriji pomažu snagama Bašara al-Asada (Bashar al-Assad), upravljali su dronom koji je ušao u vazdušni prostor Izraela, prema tvrdnjama vojske te zemlje. Dron je oboren, a sukob između Izraela i Sirije nakon toga je nenadano eskalirao do najvišeg nivoa u zadnjih nekoliko decenija.

Izraelske snage tvrde da su u protivnapadu, nakon prvog rušenja izraelskog vojnog aviona od 1982. godine, uništile osam sirijskih i 12 iranskih vojnih ciljeva.

Sam Netanjahu potvrdio je da ga je Putin nazvao u subotu navečer, ali tvrdi da je poručio ruskom predsjedniku da Izrael ima namjeru da nastavi da se brani protiv bilo kakve agresije i spriječi Iran da utvrdi svoju prisutnost "u Siriji ili bilo gdje drugdje". Iako se izraelski premijer u nedjelju na sjednici vlade pohvalio uspješnim vazdušnim udarima i "teškim udarcima iranskim i sirijskim snagama", nije spominjao konkretne nove napade.

Opasnosti od eskalacije sukoba, ali i Putinovoj intervenciji zasigurno je doprinijela činjenica da su neki od ciljeva koje su Izraelci napali vrlo blizu ruskim vojnim snagama smještenim u Siriji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u saopćenju da je "apsolutno neprihvatljivo stvarati prijetnje životima i sigurnosti ruskih vojnika". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.