GLOBUS

Kim pohvalio gostoprimstvo Seula

Srna

13.2.2018

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un pohvalio je gostoprimstvo koje je Južna Koreja pružila njegovoj sestri Kim Jo Jong, prenose korejski mediji.

On je rekao da je važno iskoristiti podstrek koji Zimske olimpijske igre pružaju dijalogu na podijeljenom Korejskom poluotoku. 

- Zahvalnost Južne Koreje zbog prisustva delegacije Sjeverne Koreje i gostoprimstvo koje je pruženo članovima naše delegacije su impresivni. Zahvaljujemo se na iskrenom trudu - kazao je Kim.

Kim Jo Jong  bila je dio delegacije Sjeverne Koreje koja je prisustvovala ZOI-ju u Pjongčangu, a tokom posjete južnom susjedu, uručila je pozivnicu južnokorejskom predsjedniku Mun Džae-Inu za samit u Pjongčangu.

Mun nije odmah prihvatio poziv u Pjongčang i naglasio je da za tako nešto potrebno stvoriti odgovarajuće uvjete, prenijele su agencije. 

Savjet sigurnosti UN-a je Sjevernoj Koreji uveo sankcije više puta, zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga, nakon nekoliko balističkih i nuklearnih testova koje je izvršila Sjeverna Koreja.

Međutim, ZOI-ju u Južnoj Koreji su se mogle vidjeti neobične scene. Između ostalog, Mun i Kim su primijećeni kako zajedno sa ceremonijalnim predsjednikom Sjeverne Koreje Kim Jong Namom pružaju podršku ujedinjenom korejskom ženskom hokejaškom timu, a zajedno su prisustvovali i muzičkom koncertu umjetnika iz Pjongčanga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.