GLOBUS

Najtraženiji terorista na svijetu El-Bagdadi nije ubijen: Još uvijek je živ i dalje daje naredbe

Express.hr

13.2.2018

Prvi čovjek halifata i ISIL-a, Abu Bakr el-Bagdadi ranjen je prošlog maja u blizini Rake u Siriji. U julu prošle godine pojavile su se tvrdnje ruskog ministarstva vanjskih poslova da je El-Bagdadi ubijen u zračnim napadima na taj grad, a iranski dužnosnici su utvrdili da je "sigurno mrtav".  

Američki dužnosnici odmah su rekli kako se ne slažu s tim tvrdnjama i bili su, čini se, upravu. Amerikanci su gotovo sigurni kako se najtraženiji terorista na svijetu povukao jer je bio teško ranjen, ali i da je vjerovatno i tokom oporavka davao naredbe.

U doba bombardiranja prošle godine, ISIL je gubio kontrolu nad iračkim Mosulom i glavnim gradom Rakom. Nije jasno je li El-Bagdadi bio cilj ili kolateralna žrtva, te je li stradao od savezničke ili ruske bombe. Kada su Rusi sa sigurnošću rekli kako su 'uklonili El-Bagdadija', Amerikanci su ustvrdili da Moskva 'izmišlja'. Pripadnici ISIL-a objavili su snimak iz Rake, u kojem spominju svog vođu, ali nisu spomenuli El-Bagdadija po imenu što ostavlja mogućnost da je stvarno ubijen. Ne treba zaboraviti da su Talibani dvije godine krili smrt Mule Omara. Međutim, El-Bagdadijev nestanak u tako ključnom trenutku za opstanak čitave organizacije zbunjuje i neprijatelje i saveznike, piše Express.hr.

"Stvarno ne znam gdje je", rekao je novinarima general Stiven Taunsend (Stephen Townsend) 31. avgusta na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare, kao glavni američki komandant u Bagdadu, dodavši da nije vidio uvjerljive dokaze da je Bagdadi mrtav.

- Dakle, vjerujem da je živ. Mjesec kasnije, Taunsendov skepticizam potvrđen je kada je objavljen 45-minutni audiozapis čelnika ISIL-a koji se smijao Sjedinjenim Državama. Do sada je objavljen samo jedan jedini videozapis tajanstvenog ideologa ISIL-a.

SAD se sada fokusiraju na teritorij Džazira na granici Sirije i Iraka, rijetko naseljenom teritoriju pustinje kojeg i dalje kontrolira ISIL. Stručnjaci smatraju da su najveće šanse da se El-Bagdadi skriva upravo ovdje.

Danas, 46-godišnji El-Bagdadi koji je 2014. u Mosulu proglasio Islamski kalifat, rođen je 1971. u Samari u Iraku, a bio je povučen i nevažan sve do 2004. godine. Prije rata je studirao islamsko pravo na Islamskom univerzitetu u Bagdadu i doktorirao. Američka vojska ga je uhapsila 2004. i zatvorila ga u zatvor Buka na jugu Iraka, gdje je upoznao mnogo režimskih časnika koje je kasnije regrutirao u ISIL.

SAD su Bagdadija pustile na slobodu nakon samo 10 mjeseci, jer mu nisu našli dokaze. Ali, zato je Abu Bakr prošao odličnu školu u zatvoru, krajnje se radikalizirao i uspostavio odlične veze s El-Kaidom.

Već 2006. priključio se sa svojom skupinom El-Kaidinom komandantu Abu Musabu el-Zarkaviju. Kratko nakon toga Zarkavi je ubijen. A samo nekoliko dana i njegov zamjenik. Sljedeći u nizu na čelu iračke El-Kaide preživio je čak četiri godine. A onda je organizaciju preuzeo Abu Bakr. Dodao si je nadimak El-Bagdadi, a organizacija je postala "Islamska država Iraka".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.