GLOBUS

Abas na sastanku s Putinom: Više ne prihvatamo medijatorsku ulogu SAD

Fena

13.2.2018

Palestinci više ne prihvataju medijatorsku ulogu Sjedinjenih Država u mirovnim pregovorima na Srednjem istoku, izjavio je palestinski predsjednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) nakon sastanka u Moskvi s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Tvrdimo od sada da odbijamo sarađivati u bilo kakvoj formi sa SAD u statusu posrednika, jer mi smo protiv njihovih akcija -  kazao je Abas Putinu, na početku razgovora u Moskvi, prenose agencije.

- Ukoliko bi se organizirao neki susret u vezi s pregovorima, mi želimo da se tu nađu različiti posrednici, a ne samo Sjedinjene Države - istaknuo je. 

Dodao je da se Palestinci ne protive pregovorima s Izraelom, na kojima bi bilo nekoliko međunarodnih posrednika.

- Zbog njihovih postupaka odbacujemo saradnju sa Sjedinjenim Državama u pogledu njihovog statusa kao medijatora -  kazao je Abas.

Američki predsjednik Donald Tramp je 6. decembra 2017. godine zvanično priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela, što je izazvalo velike kritike i osude među Palestincima i muslimanima.

Ruski predsjednik je izjavio da je njegova zemlja uvijek podržavala Palestinu, ističući da se izraelsko-palestinsko pitanje trenutno nalazi u situaciji kakvu niko ne želi. 

Iako je susret bio zakazan u Sočiju, Putin je otkazao putovanje zbog pada putničkog aviona An-148, ali nije odgodio jučerašnji sastanak s palestinskim vođom Mahmudom Abasom u Moskvi.

Dolazak palestinskog lidera u zvaničnu posjetu Rusiji  zakazan je dva dana nakon telefonskog razgovora Vladimira Putina i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Benjamina Netanyahua).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.