GLOBUS

Britanski ratni brod u Južnom kineskom moru

Srna

13.2.2018

Britanski ratni brod će iz Australije uploviti u sporne vode Južnog kineskog mora, sa ciljem isticanja prava slobode plovidbe, izjavio je britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson.

On je u intervju australijskim novinama tokom dvodnevne posjete Sidneju i Kanberi rekao da će fregata za borbu protiv podmornica "HMS Saterlend" u Australiju stići kasnije ove sedmice. 

- Ploviće kroz Južno kinesko more na putu kući i jasno istaći prava naše mornarice na tako nešto - izjavio je britanski ministar.

Vilijamson nije pomenuo da li će fregata ploviti kroz 12 nautičkih milja sporne teritorije ili pored vještačkog ostrva koje je napravila Kina, ali je naglasio da Velika Britanija apsolutno podržava američki stav, kao i ono što SAD rade vezano za sporne teritorijalne vode, prenose agencije.

-Važno je da saveznici SAD, kao što su Velika Britanija i Australija, potvrde svoje vrijednosti u Južnom kineskom moru, za koje se vjeruje da posjeduje ogromne zalihe nafte i gasa, koji mogu da budu da donesu trgovinski protok u iznosu od pet biliona dolara - napomenuo je on. 

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je izjavio da sve zemlje imaju slobodu letova i plovidbe Južnim kineskim morem i da se nada da će druge zemlje prestati da izazivaju probleme.


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.