GLOBUS

Diskriminacija Roma i anticiganizam u središtu pažnje radionice u Berlinu

Fena

13.2.2018

Glavni cilj radionice "Integracija Roma 2020" (RI 2020), koja je pod pokroviteljstvom projekta Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) započela danas u Berlinu, jeste da se osigura da zvaničnici iz regiona proširenja koji se bave integracijom Roma prepoznaju i razumiju diskriminaciju Roma i anticiganizam.

Radionica je okupila više od 80 zvaničnika iz ministarstava zemalja zapadnog Balkana te iz Turske, a prisutnim se na otvaranju, između ostalih, obratio i zamjenik generalnog sekretara RCC-a Gazmend Turdiu.

- Za nas je važno da se formuliraju odgovarajuće politike koje vode integraciji, a ne daljnjoj isključenosti Roma. Ovdje se ne radi o pronalaženju krivaca već o unapređivanju naših kapaciteta i rezultata rada - kazao je Turdiu i dodao da je ovo jedna od rijetkih prilika za region proširenja da zajednički razmatra diskriminaciju Roma i anticiganizam.

Istakao je da projekt "Integracija Roma 2020" pomaže vladama iz regiona u njihovim nastojanjima da se premosti neprihvatljiva razlika između Roma i neromskog stanovništva.

Iako se preduzimaju određeni napori i održavaju javne rasprave o borbi protiv diskriminacije, prvenstveno kao dio usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom Evropske unije, region proširenja zaostaje u tom pogledu. Posebne okolnosti, razlozi, pojavnosti i načini diskriminacije Roma daleko su od središta pažnje.

Specijalni predstavnik njemačkog Saveznog ministarstva vanjskih poslova za odnose s jevrejskim organizacijama i međunarodne aspekte pitanja Sintija i Roma, Felix Klein, rekao je da šira javnost u Njemačkoj ne zna mnogo o Sintima i Romima žrtvama holokausta.

- Iako ovaj genocid prepoznajemo kao najmračniji dio naše historije i iako su oni prepoznati kao manjina, pred nama je još mnogo posla po tom pitanju. Zato je nova vlada, koja treba biti formirana, odlučila da osnuje posebnu komisiju koja će se baviti anticiganizmom. Još jedan važan zadatak koji je pred nama u predstojećem periodu jeste postizanje zajedničkog razumijevanja pojma anticiganizam - naglasio je.

Osim niza panela o fenomenu anticiganizma, uvođenju politika koje se bave anticiganizmom u EU i Njemačkoj te pregleda praksi i strategija za borbu protiv anticiganizma u EU i regionu proširenja, program dvodnevne radionice obuhvata i "eksperimentalno učenje", gdje učesnici imaju priliku da u kontroliranom i prijateljskom okruženju dožive diskriminaciju.

Direktorica njemačke Savezne agencije za borbu protiv diskriminacije Christine Luders podsjetila je da su Romi i Sinti najveće manjine na našem kontinentu te da su mržnja i rasizam protiv njih problem cijele Evrope.

- Najvažnija stvar koju možemo uraditi jeste da pokažemo solidarnost i da ne donosimo odluke u ime manjine već da se umjesto toga pobrinemo da slušamo i pojačamo glasove samih Sintija i Roma - istakla je Luders.

Predsjedavajući Centralnog vijeća njemačkih Sinta i Roma Romani Rose mišljenja je da se još uzima zdravo za gotovo da je manjina odgovorna za sopstvenu socijalnu ugroženost i nehumane uslove stanovanja. Ponovio je da dok god Evropa, u kojoj Romi žive već vijekovima, jasno ne imenuje anticiganizam kao uzrok ovakve tužne situacije, nastojanja vlada i EU za integracijom Roma neće biti uspješna.

Radionica je sastavni dio nastojanja projekta RCC-a "Integracija Roma 2020" da se poveća znanje i razumijevanje zvaničnika iz regiona proširenja koji se bave integracijom Roma o diskriminaciji, tako što će razumjeti situacije kroz koje Romi prolaze i shvatiti istorijsku pozadinu diskriminacije i fenomena anticiganizma.

Cilj ovog projekta je da se doprinese smanjivanju socijalnog i ekonomskog jaza između romskog i neromskog stanovništva na zapadnom Balkanu i u Turskoj te da se ojačaju institucionalne obaveze vlada da u glavne politike uvrste i ispune konkretne ciljeve integracije Roma, saopćeno je iz RCC-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.