GLOBUS

Ruski centar upozoren: Sprema se hemijski napad u Siriji

Ilustracija

Avaz.ba

13.2.2018

Ruski Centar za pomirenje sukobljenih strana u Siriji saopćio da je primio telefonski poziv sa upozorenjem da se u Idlibu sprema napad hemijskim oružjem.

Prema njihovim informacijama, napad sprema teroristička grupa Džabhat al-Nusra zajedno sa organizacijom Bijeli šljemovi.

- Stanovnik Serakeba, naselja u sirijskoj provinciji Idlib, pozvao je telefonom sinoć ruski Centar za pomirenje i upozorio da bi tamo mogao da bude izveden napad hemijskim oružjem kako bi se jednom stranom TV kanalu osigurao snimak - navodi se u saopćenju, prenosi danas Tass.

Pozivalac je rekao da su pripadnici grupe Džabhat al-Nusra jučer sa tri automobila donijeli u Serakeb više od 20 boca sa otrovnim gasom hlorinom i opremu za ličnu zaštitu.

- Pozivalac je naveo da su pripadnici grupe Bijeli šljemovi nosili opremu za ličnu zaštitu dok su uvježbavali pružanje prve pomoći civilima koji pretrpe trovanje hemijskom supstancom - navodi ruski Centar.

Sve to pokazuje da teroristi Džabhat al-Nusre i članovi grupe Bijeli šljemovi pripremaju hemijski napad s namjerom da za taj napad okrive sirijsku vladu, stoji u saopćenju.

Kako se napominje, pozivalac tvrdi da su sve te postupke snimili profesionalni reporteri koji su koristili mikrofon sa oznakom CNN dok su komentarisali o akcijama pripadnika Bijelih šljemova, povremeno se konsultujući s nekim ljudim putem satelitskog telefona, na engleskom jeziku. 

- Informacije pristigle iz provincije Idlib izazvale su izbiljnu zabrinutost - zaključuje ruski Centar za pomirenje u Siriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.