GLOBUS

Otkriven mogući uzrok pada ruskog putničkog aviona

( AFP)

Agencije

13.2.2018

Senzori za brzinu, koji su se zaledili, vjerovatan su uzrok pada ruskog putničkog aviona u kom se nalazila 71 osoba, prenose svjetski mediji.

Istražitelji su saopćili da je pad aviona možda uzrokovan greškom pilota, koji pred polijetanje nisu aktivirali grijanje opreme za mjerenje pritiska, što je rezultiralo pogrešnim podacima o brzini letenja.

Nakon analiziranja crne kutije s podacima o letu aviona danas je saopćeno da je do pada letjelice došlo nakon što su piloti vidjeli različite podatke na dva indikatora brzine aviona, prenosi AP. 

Do pogrešnih podataka o brzini došlo je nakon što su piloti, prije polijetanja, propustili da uključe sistem za grijanje opreme za mjerenje pritiska.

Kako navode agencije, komisija je navela da se ''posebna situacija'' počela razvijati oko dvije minute i 30 sekundi nakon polijetanja na nadmorskoj visini od oko 1.300 metara i kalibrirane brzine od 465-470 kilometara na sat. 

- Preliminarna analiza registriranih informacija, kao i analiza sličnih slučajeva koji su se desili u prošlosti, omogućavaju da se pretpostavi da bi faktor razvoja posebne situacije tokom leta mogli biti netačni podaci o brzini leta na indikatorima pilota, što je, sa svoje strane, očigledno povezano sa zamrzavanjem PPD (prijemnika punog pritiska) dok su sistemi za njihovo grijanje bili isključeni - navodi se u saopćenju. 

Avion An-148 ''Saratov Airlines'', koji je letio na liniji Moskva-Orsk, srušio se u nedjelju nekoliko minuta nakon polijetanja s aerodroma ''Domodedovo''. 

U avionu se nalazilo 65 putnika i šest članova posade od kojih niko nije preživio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.