Tompson: Štampano izdanje "New York Timesa" moglo bi potrajati još deset godina

Autor: Fena
13.02.2018 16:11
A
A
A

Štampano izdanje "New York Timesa" moglo bi potrajati još deset godina, tvrdi čelnik kompanije Mark Tompson (Thompson).

Dok kompanija nastavlja s digitalnim izdanjem, ona će procijeniti zahtjev za štampanim proizvodima, tvrdi Tompson.

U međuvremenu je kompanija objavila još 157.000 novih pretplata na digitalno izdanje u zadnjem kvartalu 2017.

- Vjerujem da ćemo barem još deset godina imati naša štampana izdanja u Sjedinjenim Državama - izjavio je Tompson, naglašavajući da će se štampana izdanja boriti za opstanak koliko mognu, ali je priznao da bi se mogla suočiti s istekom roka trajanja.

- Odlučit ćemo o tome jednostavno iz ekonomskih razloga. Mogli bismo doći do tačke kada ekonomija (štampanih medija) više nema smisla za nas - kazao je.

- Ključna stvar za nas je što se još borimo. Naš plan je da služimo lojalnim štampanim pretplatnicima koliko možemo. U međuvremenu, međutim, moramo širiti digitalni sektor kako bismo imali uspješnu kompaniju u usponu, i uspješan sektor vijesti sve dok štampano izdanje nestane - kazao je Tompson.

Digitalna pretplata, zapravo, ono je što bi moglo zadržati novu generaciju čitalaca "New York Timesa", iako Tompson tvrdi da je broj pretplatnika štampanog izdanja relativno konstantan, "uz svakodnevne manje oscilacije".

Prihod od digitalnih pretplata porastao je za više od 51 posto u zadnjem kvartalu u odnosu na isti period od godinu  ranije. Ukupan prihod od pretplate porastao je za 19,2 posto.

Pod Tompsonovim čelništvom, "New York Times" je postao prva medijska kuća u svijetu koja je nadmašila milion primjeraka samo od pretplate na digitalna izdanja.

- Van svake sumnje je da zarađujemo više novca od štampane pretplate. Kada, međutim, govorimo o digitalnoj pretplati, vjerujemo da možemo stvoriti mnogo veći broj tih pretplatnika. U krajnoj liniji, mnogo će više biti digitalnih pretplatnika u odnosu na štampane - izjavio je Tompson, prenosi CNBC.

Više o:

New York Times