GLOBUS

Izrael: Počelo suđenje Ahed Tamimi, simbolu palestinskog otpora

( Printscreen)

Fena

13.2.2018

Suđenje Ahed Tamimi, palestinskoj tinejdžerki koja je postala simbol protesta nakon objave snimka na kome udara izraelske vojnike, počelo je u utorak iza zatvorenih vrata u vojnom sudu na Zapadnoj obali.

Ovo suđenje, koje će najvjerovatnije trajati mjesecima, izazvalo je golemu pažnju javnosti, kao i osude međunarodnih grupa za ljudska prava, zbog izraelskog zatočenja maloljetnice.

Sedamnaestogodišnja Tamimi suočava se s 12 tački optužbe, među kojima su napad na vojnike i podsticanje na nasilje, pred vojnim sudom Ofer. Optužbe proizilaze iz višestrukih konfrontacija s vojnicima koje datiraju od aprila 2016. godine, uključujući i onu objavljenu na snimku.

- Vjerujemo da je ova optužnica isključivo stvorena kako bi se odvratila Ahed i ostali mladi Palestinci da se opiru okupaciji na način na koji je ona učlinila - izjavila je advokatica Tamimi, Gabi Laski (Gaby Lasky), novinarima nakon ročišta.

Sudsko vijeće je odlučilo da održi ročište iza zatvorenih vrata uprkos protestima porodice Tamimi, koja tvrdi da je prisustvo medija od suštinskog značaja za osiguranje poštenog suđenja, prenosi dpa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.