Opozicioni političari pozvali Netanjahua da podnese ostavku

Autor: Fena
14.02.2018 11:48
A
A
A

Opozicioni političari pozvali su danas izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahua) da podnese ostavku, nakon što je jučer policija preporučila državnom tužiocu da on bude optužen za korupciju u dva slučaja.

Evi Gabaj, lider Laburističke partije, rekao je da koalicioni partneri Netanjahua treba da izaberu između podrške premijeru i podrške vladavini prava.

Moše Kalo, ministar finasija, iz Kulanu partije, koja je ključna za vladu Netanjahua, pozvao je na Facebooku da se prekine s napadima na policiju, navodeći da bi pravnom sistemu trebalo dozvoliti da radi "bez pritiska - i s desnice i s ljevice.

Političarka Zehava Gal-On iz Meretz partije smatra da bi koalicioni partneri trebali da Netanjahuu "pokažu izlaz".

Netanjahu, koji negira da je učinio bilo šta protuzakonito, ispitivan je nekoliko puta od početka 2017. Konačna odluka o podizanju optužnice je na državnom tužiocu.

Izraelski mediji javili su da jedan od dva slučaja uključuje primanje poklona od poslovnih ljudi, a drugi je povezan s Netanjahuovim razgovorom koji je navodno imao s novinskim izdavačem o limitiranju konkurencije u medijskom sektoru u zamjenu za pozitivno izvještavanje o njemu.

Izraelski premijer Benjamin izjavio je da policijske preporuke da bude optužen zbog korupcije "neće rezultirati ničim".

U televizijskom obraćanju naciji, Netanjahu je jučer negirao navode da je primao skupocjene poklone, uključujući šampanjac i skupe cigarete, od holivudskog mogula Arnona Mičana u zamjenu za pružanje usluga. Također je osumnjičen da je nudio povlašteni položaj novinskom izdavaču u zamjenu za povoljniji medijski tretman.

Netanjahu je izjavio da je njegova duga politička karijera bila "isključivo za dobro zemlje". Optužio je policiju da provodi "lov na vještice" protiv njega i najavio je da će ostati na položaju. Završio je obraćanje obećanjem da će ostati izraelski premijer i da će se natjecati za reizbor.