GLOBUS

Ruski gubici u Siriji mnogo su veći nego što Kremlj tvrdi

Avaz.ba

14.2.2018

Za Rusiju rat u Siriji nije završen. Predsjednik Rusije Vladimir Putin o tome šuti, a ljudi ginu.

Iako Kremlj ne priznaje gubitke, New York Times piše da ih ima na stotine.

Prema posljednjem izvještaju, najmanje četiri ruska državljana, a možda i nekoliko desetina njih, poginulo je u borbama između provladinih Asadovih snaga i pripadnika opozicionih proameričkih Sirijskih demokratskih snaga i američke koalicije na istoku Sirije.

Tu informaciju su za NYT potvrdili i izvori sa ruske i američke strane. Jedan sirijski pripadnik oružanih snaga je tom listu rekao da je samo u borbama 7. i 8. februara poginulo stotinjak ruskih boraca. Međutim, kako piše New York Times, vijesti o Putinovim gubicima u Siriji vrlo sporo prodiru prema ruskoj javnosti, a i ako prodru to se dešava preko ruskih društvenih mreža i nekih agencija.

List je još naveo i da ruska i američka strana konstantno komuniciraju tokom oružanih sukoba zaraćenih strana u Siriji i da se veoma pazi da jedni druge ne gađaju.

Zvanični Kremlj naravno, sve negira ali se i iz njihovih saopćenja može zaključiti da i oni vode politiku nenapadanja Amerikanaca, ističe New York Times.

Službena Moskva od prošle srijede ponavlja da nijedan pripadnik ruske vojske nije ubijen u Siriji i da su svi Rusi koji se bore uz sirijsku vojsku - plaćenici.

"Bavimo se samo podacima koji se odnose na pripadnike ruskih oružanih snaga. Podatke o drugim Rusima u Siriji nemamo", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u utorak. Međutim, sličnu priču iz Kremlja su ponavljali i 2014. godine kada su počeli sukobi na Krimu i istočnim regijama Ukrajine, podsjeća NYT.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.