GLOBUS

Tilerson: Uznapredovao američki mirovni plan za Bliski istok

Fena

14.2.2018

Američki rad na novom bliskoistočnom mirovnom planu dobro je uznapredovao, izjavio je u srijedu američki državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson), iako nije dao detalje o inicijativi koja se razmatra u vrijeme dubokog palestinskog skepticizma prema američkim namjerama.

Tilerson, koji se obratio novinarima tokom posjete Jordanu radi potpisivanja paketa američke pomoći vrijednog 6,4 milijardi dolara ključnom američkom savezniku, izjavio je da će predsjednik Donald Tramp (Trump) odlučiti kada da objavi mirovni plan.

Sjedinjene Države razbjesnile su svoje arapske saveznike u decembru kada je Tramp priznao Jerusalem kao prijestonicu Izraela i najavio preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva. Palestinski predsjednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) izjavio je da neće sarađivati sa Sjedinjenim Državama u njihovim posredničkim naporima.

- Vidio sam mirovni plan administracije. On je u fazi razvoja već nekoliko mjeseci. Konsultovao sam administraciju oko plana i odredili smo područja na kojima je potreban dodatni rad. Rekao bih da je plan prilično uznapredovao - izjavio je Tilerson.

Do sada se pojavilo malo detalja o planu. Zvaničnici su izjavili Reutersu u decembru da će se plan baviti značajnim temama, uključujući pitanje Jerusalema, granica, sigurnosti, budućnosti jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama, kao i da će tražiti od Saudijske Arabije i ostalih zalivskih zemalja da pruže značajnu financijsku pomoć Palestincima.

Plan su sačinili Džered Kušner (Jared Kushner), Trampov zet i visoki savjetnik, i američki bliskoistočni posrednik Džejson Grinblat (Jason Greenblatt).

Palestinci su zabrinuti da bi ih bilo kakav plan koji objavi Tramp uskratio u njihovim pravima, u strahu koji je pojačan odlukom o statusu Jerusalema, koja je raskinula s višedecenijskom američkom politikom da se status drevnog grada mora odlučiti u pregovorima.

Jerusalem je dom za brojne svetinje za muslimane, hrišćane i Jevreje, podsjeća Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.