GLOBUS

Junker: Svaki put kada se vidim s Plenkovićem ponovo se zaljubimo jedan u drugog

Agencije

14.2.2018

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) pohvalio je Hrvatsku kao uzornu članicu EU i istakao kako ima osjećaj da je hrvatska vlada već od sutra spremna preuzeti predsjedavanje Vijećem EU, koje će preuzeti u prvoj polovini 2020. godine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i potpredsjednice vlade Marija Pejčinović Burić i Martina Dalić učestvovali su u Briselu na radnom ručku na kojem su bili predstavnici Evropske komisije. Plenković je nakon toga imao i odvojeni bilateralni razgovor s Junkerom.

Junker je na konferenciji za novinare rekao da Hrvatska za njega nije nova zemlja, da ju je pratio u svim etapama na njenom putu prema EU.

Dodao je da su pripreme za hrvatsko predsjedavanje već započele.

Istakao je da mu je drago što je u sjedištu Komisije primio "svog prijatelja, hrvatskog premijera, kojeg često viđa", dodajući da se "svaki put kada se vide ponovno zaljube jedan u drugoga".

Plenković je sastanak ocijenio sadržajnim na kojem je iznio stavove Hrvatske o temama koje su relevantne za nju. Istakao je važnost provođenja nacionalnog plana reformi i ambicije u pogledu ulaska u Schengen i evrozonu.

Govoreći o strategiji proširenja za zemlje jugoistočne Evrope, koju je Komisija prošle sedmice predstavila, Plenković je rekao da će Hrvatska biti "solidarna, spremna na podršku i da će uvijek njegovati načelo individualnih zasluga i kriterija prema svakoj državi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.