GLOBUS

Holandija gradi ogromnu solarnu elektranu na moru

Agencije/ Avaz.ba

15.2.2018

Holandija planira da izgradi solarnu elektranu na moru, 15 kilometara od obale, koja bi trebalo da počne s komercijalnim radom u roku od tri godine.

Projekat dolazi u kritično vrijeme za Holandiju, koja se bori da ograniči upotrebu fosilnih goriva i ispuni ciljeve o emisiji gasova sa efektom staklene bašte, nakon godina nedovoljnog ulaganja u obnovljive izvore energije.

Kako je kazao Alard van Heken (Allard van Hoeken), koji je i osmislio projekat, nakon probne sljedeće godine, konzorcijum koji se sastoji od energetskih kompanija, naučnika i istraživača planira da 2.500 kvadratnih metara plutajućih solarnih panela počne sa radom 2021. godine.

Pilot projekat, za koji je namijenjeno 1,2 miliona eura iz državnog budžeta, radiće na 30 kvadratnih metara panela od ovoga ljeta. Testiraće opremu, vremenske uslove, uticaj okoline i proizvodnju energije.

Univerzitet u Utrehtu istražiće proizvodnju energije u prototipu, smještenom oko 15 kilometara od obale kod Haga.

Stručnjak za solarnu energiju Vilfrid van Sark (Wilfried) sa Univerziteta u Utrehtu kaže da ako bi se uklonio problem nestašice zemljišta, ima nekoliko drugih koristi u izgradnji na moru, sličnih onima u energiji vjetra.

- Ovdje je više sunca na moru i dodatna korist od sistema hlađenja panela, koji povećavaju proizvodnju do 15 posto - dodaje on.

Bude li uspješna, postoji mnogo prostora za proširenje solarne farme, za razliku od prenaseljenog holandskog kopna gdje vlada otpor javnosti prema vetroelektranama.

Van Heken očekuje da ta morska solarna energija u konačnici bude jeftinija od morske vjetroenergije i kopnenih izvora energije, zahvaljujući uglavnom nižim troškovima izgradnje na moru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.