GLOBUS

Brejvik tvrdi da se pokajao

Srna

16.2.2018

Norvežanin Anders Bering Brejvik, koji služi zatvorsku kaznu zbog ubistava 77 ljudi u Oslu i na otoku Utoja, tvrdi da je spreman da odbaci svoja militantna uvjerenja i nacionalističku ideologiju, piše list "Verdes gang".

Brejvik je u pismu Upravi zatvora "Skien" rekao da žali zbog terorističkih napada koje je počinio 22. jula 2011. godine i zatražio da mu se pomogne da ostavi svoj kriminalni život iza sebe, piše ovaj list.

Osuđeni masovni ubica navodi u pismu koje je poslao prošlog proljeća da je dostigao četvrtu fazu procesa deradikalizacije, koji je sam razvio, i da je "nadmašio Nelsona Mendelu", prenio je "Sputnjik".

On je kazao da je spreman da odbaci "fašističku, nacionalsocijalističku i etnonacionalističku" ideologiju i pokret. Nije postavio nikakve uvjete, piše list.

Pismo je poslano u vrijeme kada je Brejvik izgubio sudski spor u kojem je tvrdio da mu Norveška krši ljudska prava.

Psihijatar Hening Veroj iz Univerzitetske bolnice u Oslu kaže da ne vjeruje u autentičnost Brejvikovih navoda.

- Nema razloga da vjerujemo da se pokajao. Očigledno je da Brejvik pokušava da manipulira, što je nešto što teroristi rade da bi bilo po njihovom. Njemu je teško u zatvoru i radije bi da izađe - rekao je Veroj "Verdens gangu".

On je dodao da Brejvik "vara" i da bi bio u mogućnosti da "ponovi ista djela zbog kojih je osuđen".

Brejvik služi kaznu od 21 godine zatvora, koja je maksimalna u Norveškoj. Njegov boravak iza rešetaka može biti produžen na neograničen period ukoliko vlasti zaključe da je to opravdano.

On je do sada boravio u odjeljenju s maksimalnim osiguranjem i nije imao kontakt s ostalim zatvorenicima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.