GLOBUS

Mit Romni objavio kandidaturu za Senat

Fena

16.2.2018

- Bivši republikanski predsjednički kandidat Mit Romni (Mitt Romney), česti kritičar predsjednika Donalda Trampa (Trump), objavio je u petak da će se takmičiti za američki Senat iz Jute, potvrđujući višemjesečne špekulacije o povratku na nacionalnu političku pozornicu.

- Odlučio sam da se borim za Senat Sjedinjenih Država, jer mislim da mogu pomoći da se vrijednosti i lekcije Jute nauče u Vašingtonu - objavio je Romni, koji pokušava da naslijedi penzionisanog senatora Orina Heča (Orrin Hatch), na snimku postavljenom na Twitteru.


zVeći dio Romnijevog snimka bio je posvećen vrijednostima Jute u političkom životu Vašingtona. - Juta ima mnogo toga da nauči političare u Vašingtona. Juta pozdravlja legalne imigrante širom svijeta. Vašington šalje imigrantima poruku odbijanja. U Juti ljudi se odnose jedni prema drugima s poštovanjem - kazao je.   

Tramp je pozvao na izgradnju zida na američkoj granici s Meksikom i na limitiranje legalne imigracije.

Romni, sin bivšeg guvernera Mičigena Džorđa Romnija (George), bio je guverner Masačusetsa od 2003. do 2007. Prije toga, on je pomogao u spašavanju firme "Bain Capital" i stekao je ugled predvodeći organizacioni komitet Zimske olimpijade u Solt Lejk sitiju, nakon korupcijskog skandala.

Romni se prvi put kandidirao na predsjedničkim izborima u 2008., ali je izgubio stranačku nominaciju od senatora iz Arizone Džona Mekejna (Johna McCaina). Četiri godine kasnije, Romni je stekao stranačku nominaciju, ali je izgubio na izborima od aktuelnog predsjednika Baraka (Barack).

Romni je favorit na novembarskim izborima za Senat u Juti u kojoj dominiraju Republikanci.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.