GLOBUS

Merkel otvoreno kontra Poljske: Gasovod Sjeverni tok 2 nije prijetnja Evropi

Avaz.ba

16.2.2018

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da planirani gasovod Sjeverni tok 2, koji bi povezao Njemačku i Rusiju, ne predstavlja prijetnju energetskoj sigurnosti Evrope.

Ona je tako javno izrazila neslaganje sa poljskim kolegom Mateušom Moravjeckim s kojim se sastala u Berlinu.

"Iznijeli smo različite poglede po pitanju Sjevernog toka", rekla je Merkelova novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim premijerom, prenosi agencija Reuters.

Poljska, Ukrajina i baltičke države, podsjeća britanska agencija, strahuju da će gasovod, koji će ići po dnu Baltičkog mora, povećati ovisnost Evrope od ruskog gasa i lišiti Ukrajinu ubiranja takse za tranzit gasa preko njene teritorije.

"Mi smatramo da je ovo jedan ekonomski projekat. Također smo za energetsku diverzifikaciju i želimo da Ukrajina i dalje ima tranzit gasa, ali smo uvjereni da Sjeverni tok ne predstavlja opasnost za diverzifikaciju", dodala je ona.

Moravjecki je rekao da se ne slaže da će Sjeverni tok 2 diverzifikovati snadbijevanje.

"To je gas iz istog izvora, ali preko drugačije rute. Mi ukazujemo na rizik od isključivanja Ukrajine iz tranzita", rekao je on, dodajući ipak da su važni komentari Merkelove koji se odnose na obezbjeđivanje naplate taksi Ukrajini za tranzit gasa.

Moravjecki je pozvao Sjedinjene Države da uvedu sankcije na planirani gasovod, koji SAD vide, kako je rekao prošlog mjeseca američki državni sekretar Reks Tilerson, kao prijetnju energetskoj sigurnosti Evrope.

Nordijske zemlje su također izrazile zabrinutost u pogledu sigurnosti zbog toga što se gasovod postavlja ispod Baltičkog mora blizu njihovih obala.

Njemačka i Austrija su se više fokusirale na komercijalnu korist koju će imati od veće količine jeftinog gasa, ističući da je mala šteta od još jednog gasovoda. Njemačke energetske grupacije Uniper i Vinteršel, austrijski OMV, anglo-holandska grupa Šel i francuski Anži investiraju u izgradnju gasovoda Sjeverni tok 2, čija će dužina iznositi 1.225 kilometara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.