GLOBUS

Turska nezadovoljna zakonom o genocidu nad Jermenima

Srna

17.2.2018

Turska je pozvala na razgovor holandskog otpravnika poslova u Ankari kako bi izrazila nezadovoljstvo predloženim zakonima prema kojima će Holandija da prizna kao genocid masakr 1,5 miliona Jermena 1915. godine u vrijeme Otomanskog carstva.

Vladajuće stranke u Holandiji izrazile su podršku prijedlozima zakona, o kojima će se raspravljati u parlamentu narednih sedmica.

Prema jednom prijedlogu, masakr Jermena se priznaje kao genocid, a drugi predviđa prisustvo holandskog zvaničnika zvaničnom danu sjećanja na genocid 24. aprila.

Turska prihvata da je veliki broj hrišćana Jermena, koji su živjeli u Otomanskom carstvu, poginuo u sukobima sa snagama Carstva u vrijeme Prvog svjetskog rata, ali tvrdi da se ne radi o tako velikom broju i odbacuje tvrdnje da su Jermeni ubijani sistematski.

Također, Turci tvrde da su i mnogi muslimani tada poginuli.

- Politizacija događaja iz 1915. godine i njihovo izvlačenje iz konteksta je za nas neprihvatljivo - rekao je portaprol turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Akšoj (Aksoy).

Nekoliko zemalja EU već je ranije usvojilo slične rezolucije o genocidu nad Jermenima. Francuska je to učinila 2001. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.