GLOBUS

Klinton: Kosovo će uvijek u mom srcu imati posebno mjesto

gencije/ B92

17.2.2018

Uz Donalda Trampa (Trump) i Reksa Tilersona (Rex Tillerson), desetu godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosovu su čestitali i bivši američki predsjednici Bil Klinton (Bill Clinton) i Džordž Buš (George Bush).

Čestitke su uputile i bivše državne sekretarke Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) i Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice), kao i bivši komandant NATO snaga u Evropi, general Vesli Klark (Wesley Clark).

U video-poruci predsjednik Klinton izjavio je da će Kosovo "uvijek u njegovom srcu imati posebno mjesto".

- Izuzetno sam zahvalan što sam kao predsjednik SAD mogao da pomognem da ostvarite budućnost u slobodi i toleranciji - rekao je Klinton.

On je podvukao da vjeruje da je "zasluženo mjesto" Kosova punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, EU, NATO i međunarodnoj zajednici uopće.

- Za vaše međunarodne prijatelje širom svijeta je značajno da nastavite da radite na prevazilaženju sukoba iz prošlosti - poručio je Klinton.

Bivši predsjednik SAD Džordž Buš je u svoje i ime supruge Lore čestitao narodu Kosova uz poruku "u ovom značajnom trenutku želimo vam mirnu, demokratsku i bogatu budućnost".

Bivši komandat NATO snaga u Evropi u vrijeme napada na SRJ, general Vesli Klark je ispod slike s Kosova iz tog vremena napisao: "Čestitke narodu Kosova, slavimo deset godina nezavisnosti".

Predsjednik i premijer Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) i Ramuš Haradinaj (Ramush) su povodom godišnjice primili čestitke i drugih stranih zvaničnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.