GLOBUS

Demonstracije na Floridi: Građani traže jaču kontrolu naoružanja

( AFP)

B92

18.2.2018

Na hiljade demonstranata okupilo se u Fort Loderdejlu, na Floridi, zahtijevajući jaču kontrolu naoružanja.

Protest se održava nekoliko dana poslije treće najsmrtonosnije pucnjave u školi u historiji SAD.

- Okončajte nasilje vatrenim oružjem - uzvikivali su demonstranti.

Na protestu su bili lokalni lideri, zakonodavci i javne ličnosti koji su poručili da je hitno neophodno pooštravanje zakona o posjedovanju oružja.

- Pozvala sam Kongres i rekla im da moraju da urade svoj posao za ljude. Ali oni ne rade za ljude. Ovoj zemlji je potrebna reforma zakona o vatrenom oružju, ali se o tome ne razgovara. Hoće da razgovaraju o mentalnom zdravlju, ili zlostavljanju, ali uvijek kažu da za debatu o oružju nije vrijeme. Došao je trenutak za to - rekla je jedna od učesnica demonstracija.

Upravnik škole u okrugu Brauard Robert Ransi (Breward Ransey) je na Twitteru napisao da bi masovno ubistvo na Floridi moglo konačno da pokrene oštriju regulaciju posjedovanja vatrenog oružja.

- Nadam se da će ovoga puta biti drugačije jer sada mladi ljudi predvode zahtjev za promjenom i traže promjene zakona o naoružanju - kazao je on, prenose američki mediji.

U srednjoj školi u Floridi, u srijedu je 19-godišnji Nikolas Kruz (Cruz), bivši učenik te škole, ušao naoružan puškom R-15 i počeo da puca na učenike na hodnicima.

U napadu je ubijeno 17, a ranjeno 15 osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.