GLOBUS

Njemački mediji špekulišu da je Angela Merkel upravo pronašla nasljednicu

B92

19.2.2018

Njemačka kancelarka i lider Hrišćansko-demokratske unije Angela Merkel imenovala je za generalnog sekretara stranke Anegret Kramp-Karenbauer (Annegret Kramp-Karrenbauer).

Prema tumačenju mnogih medija, Merkel je upravo izabrala svoju nasljednicu, a i mnogi u stranci su istog mišljenja.

Njemački dnevnik " Suddeutsche Zeitung" objavio je da Merkel želi da premijerka pokrajine Zarland, Kramp-Karenbauer, zamijeni Petera Taubera na mjestu generalnog sekretara CDU-a.

Predsjedništvo CDU-a taj prijedlog je već prihvatio, a na skupštini stranke 26. februara ona bi trebala biti izabrana.

Kramp-Karnbauer je sedam godina na čelu pokrajine Zarland i sada treba da pređe u saveznu politiku.

„Suddeutsche Zeitung“ objavio je da je ideja za prelazak u saveznu politiku došao od Kramp-Karenbauer i da je o tome već prije nekoliko mjeseci razgovarala s Merkel. 

I Merkel je od 1998. do 2000. bila generalni sekretar stranke, a 2005. postala je kancelarka.

U partijskim krugovima se Anegret Kramp-Karenbauer naziva i „AKK“. Ona važi, slično kao Merkel, za pragmatičnu političarku, koja bi, ako bi preuzela „naslijeđe“, Merkel nastavila politiku prethodnice.

Razlikuje se u pojedinim stvarima, kao što je činjenica da je kćerka protestantskog svećenika, majka troje dece, i da je više nego Merkel insistirala na očuvanju konzervativnih vrijednosti stranke.

Kramp-Karenbauer se izjasnila protiv omogućavanja brakova istospolnim partnerima i borila se protiv odluke suda u Zarbrikenu da se iz sudnica izbaci hrišćanski krst.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.