GLOBUS

Incident zbog nuklearnog kovčega: Trampov šef ureda zamalo se potukao u Kini

index.hr

19.2.2018

Donald Tramp (Trump) prilično je vezan za svoj “nuklearni gumb”, a voli se i hvaliti da je “veći i moćniji” nego sjevernokorejski, ali prošle godine je zamalo ostao bez njega.

Kako javlja američki portal Axios, prilikom Trampove posjete Kini, šef ureda američkog predsjednika Džon Keli (John Kelly) i agent američke Tajne službe, zadužene za sigurnost predsjednika i drugih državnih dužnosnika, imali su “okršaj” s kineskim sigurnosnim agentima.

Čak pet neimenovanih izvora potvrdilo je za Axios da je 9. novembra, kada je Tramp posjetio Veliku dvoranu naroda u Pekingu, nosaču tzv. “nuklearne lopte” prepriječen ulaz. “Nuklearna lopta” kolokvijalni je termin za posebni kovčeg s tajnim kodovima za odobrenje nuklearnog napada, kojima ima pristup samo predsjednik SAD i koji mu, prema američkim sigurnosnim procedurama, mora u svakom trenutku biti dostupan.

Kineski agent zgrabio Kelija, američki ga uhvatio i bacio na tlo

Keli je tada bio u susjednoj prostoriji, a kada je obaviješten da su kineski dužnosnici zabranili ulaz nosaču, ovaj bivši general Marinskog korpusa pohitao je na ulaz i naložio američkim dužnosnicima da nastave hodati. “Ulazimo unutra”, rekao je navodno Keli, na što su on i njegov tim krenuli prema ulazu.

Kineski sigurnosni agent tada je zgrabio Kelija za ruku, na što ga je ovaj odgurnuo. Agent američke Tajne službe tada je zgrabio kineskog agenta i bacio ga na tlo. Ipak, Kinezi ni u jednom trenutku nisu uzeli, čak niti dotaknuli nuklearni kovčeg. Amerikanci su potom ušli u dvoranu, a visoki kineski sigurnosni dužnosnik kasnije se ispričao Keliju zbog incidenta. Tramp je, prema izvještaju, tada već bio u dvorani i nije bio uključen u ovaj okršaj.

Američki predsjednik lani je kritiziran zbog fotografija koje su procurile iz njegovog privatnog odmarališta Mar-a-Lago na Floridi, u kojem je održavao državne sastanke, uključujući s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kojem je za vrijeme večere rekao da je naredio napad na sirijsku zračnu bazu. Osim što su gosti slobodno fotografirali Trampa i druge američke dužnosnike na sastanku sa stranim državnicima, jedan se gost fotografirao i s navodnim nosačem. “Ovo je Rick...on nosi (nuklearnu) “loptu”, stoji u njegovoj objavi na Facebooku, koja je kasnije uklonjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.