GLOBUS

Stiže grčki prijedlog za novo ime Makedonije

Avaz.ba

19.2.2018

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas u narednih nekoliko dana doći će u Skoplje sa prijedlogom za spor vezan oko imena Makedonije, javljaju makedonski mediji.

Navodi se da je grčka televizija Alfa u prilogu emitovanom u centralnim vijestima objavila da počinje ključna sedmica za pregovore i da Kocijas dolazi da makedonskom kolegi Nikoli Dimitrovu dostavi nacrt sporazuma koji priprema grčka strana.

U nacrtu prijedloga, dodaje se da će biti uključene i promjene makedonskog ustava koje Atina traži od Skoplja “radi otklanjanja iredentizma”.

“Kada bude postojao dogovor, on će biti kompletan”, rekao je neimenovani izvor iz grčke vlade.

Grčka vlada smatra da je okvir koji garantuje zatvaranje problema složeno ime Makedonije za opštu upotrebu, uz promjenu djelova makedonskog ustava, dok je Makedonija spremna na geografsku odrednicu u imenu države, ali bez promjene Ustava i diranja jezika i identiteta.

Informacija grčkih medija da bi Kosijas do kraja februara mogao doći u Skoplje da makedonskoj strani predstavi grčki stav u pregovorima, nije zvanično potvrđena.

Prema medijma, Kocijas bi u Skoplje mogao doći avionom, što bi bio prvi let iz Grčke nakon što je Vlada Makedonije preimenovala aerodrom u Skoplju koji se zvao “Aleksandar Makedonski” kao znak dobre volje i da je posvećena rješavanju dvoipodecenijskog problema.

Susretom ministara vanjskih poslova Grčke i Makedonije sa posrednikom UN Metjuom Nimicom 13. februara u Beču, suštinski je počeo pregovarački proces za rješavanje spora oko imena.

Šefovi diplomatija dvije susjedne zemlju su se sastali i dan ranije i razgovarali u četiri oka, a na kratko su se sreli u Sofiji 16. februara na marginama neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU i zemalja kandidata.

Komesar EU za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) je na tom skupu rekao da je “sasvim siguran” da će Makedonija dugogodišnji spor sa Grčkom oko imena završiti prije jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.