GLOBUS

Erdoan i Putin o Siriji i borbi protiv terorizma

Blic

19.2.2018

Predsjednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i Vladimir Putin, razgovarali su danas o procesu uspostavljanju novih posmatračkih mjesta u sirijskom gradu Idlibu, saopćio je izvor u kancelariji turskog predsjednika.

Dvojica predsjednika saglasili su se, u telefonskom razgovoru, da će se zajedno boriti protiv terorizma i razgovarali su o najnovijem razvoju događaja u Idlibu i regionu Afrin, u kome je Turska započela vojnu ofanzivu protiv kurdskih milicija, a koje podržavaju SAD. 

Kremlj je saopćio da su Putin i Erdoan potvrdili spremnost za bližu saradnju u naporima Rusije, Turske i Irana za efikasno funkcioniranje područja gdje su smanjene borbe u Siriji.

Njih dvojica su razgovarali i o napredovanju političkog procesa u skladu sa dogovorom postignutim u Sočiju, na kongresu nacionalnog dijaloga o Siriji. 

- U razgovorima o situaciji u Siriji posebna pažnja bila je usmerena na načine daljnjeg poboljšanja saradnje u formatu Astana (mirovni pregovori o Siriji održani u Astani između Rusije, Turske i Irana) - saopćio je Kremlj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.