GLOBUS

Abas pozvao na održavanje međunarodne konferencije zbog priznavanja Palestine

Srna

20.2.2018

Palestinski lider Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) pozvao je na održavanje međunarodne konferencije sredinom 2018. godine, kojom bi se otvorio put za priznavanje palestinske države, kao dio šireg mirovnog procesa na Bliskom istoku.

U rijetkom obraćanju Vijeća sigurnosti UN u Njujorku, Abas je izjavio da će pojačati napore da Palestina postane punopravna članica UN i pozvao ostale zemlje koje još nisu priznale članstvo da to učine.

- Kako bi se riješilo palestinsko pitanje, ključno je da se stvori multilateralni međunarodni mehanizam koji proizilazi iz međunarodne konferencije - rekao je Abas.

Abas je dodao da bi predložena konferencija vodila ka punom članstvu Palestine u UN, međusobnog priznavanja Izraela i Palestine, kao i stvaranju novog međunarodnog mehanizma za postizanje konačnog rješenja, prenio je AFP.

Palestinski lider je odmah nakon obraćanja napustio sjednicu Savjeta bezbjednosti, zbog čega se žalio ambasador Izraela u UN Dene Danon (Danny), koji je izjavio da je Abas "još jednom pobjegao od dijaloga".

Obraćanje Abasa uslijedilo je uslijed globalne zabrinutosti zbog odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalem za prijestonicu Izraela.

Trampova odluka da američku Ambasadu iz Tel Aviva premjesti u Jerusalem izazvala je bijes Palestinaca, koji tvrde da Vašington više ne može da bude glavni posrednik u mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Palestinci vide Istočni Jerusalemu kao prijestonicu svoje buduće države i, u skladu sa rezolucijama UN, pozivaju zemlje da se uzdrže od preseljenja ambasada u Jerusalem dok se izraelsko-palestinskim sporazumom ne razriješi status grada.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.