GLOBUS

Problem njemačke vojske: Podmornice ne rade, 14 aviona u kvaru, nema ljudi

Bundeswehr

Agencije

20.2.2018

Njemačke oružane snage su zbog problema s manjkom vojnika i tehničkog materijala na rubu rada, navodi se u redovnom godišnjem izvještaja o stanju ''Bundeswehra'', odnosno njemačke vojske objavljenom u utorak.

- Spremnost oružanih sistema za upotrebu je dramatično niska. Tome treba pridodati i enormni manjak osoblja koji se posljednjih godina dodatno pogoršao - stoji u godišnjem izvještaju o stanju ''Bundeswehra'' poslanika Bundestaga za oružane snage Hans-Petera Bartelsa (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD). 

U izvještaju se govori o manjku 21.000 oficira i podoficira. 

- Manjak stručnog kadra vodi kao preopterećenju zaposlenih i frustracijama - stoji u izvještaju. 

U ocjeni stanja oružanih snaga se spominju reforme koje je prije godinu pokrenula ministrica odbrane Ursula fon der Lajen (Ursla von der Layen), ali se istovremeno kritizira i sporost sprovođenja tih reformi. 

- Materijalna spremnost ''Bundeswehra'' se nije poboljšala proteklih godina, nego pogoršala - stoji u izvještaju. Tako se govori o tome da od šest njemačkih podmornica na kraju prošle godine niti jedna nije bila spremna za akciju. 

Situacija ni u zraku nije znatno bolja. 

- U nekim trenucima od 14 transportnih aviona Airbus A-400M ni jedan nije bio spreman na polijetanje - stoji u izvještaju. 

Mnogi piloti helikoptera se bore s manjkom sati provedenih u zraku što je potrebno za održavanje pilotske licence. U ponedjeljak su njemački mediji objavili kako interventna jedinica ''Bundeswehra'' koja djeluje u sklopu NATO saveza zbog manjka tenkova ali i zaštitnih prsluka, zimske odjeće i šatora nije spremna za djelovanje. 

Bartels u svom izvještaju osim ubrzanja reformi traži i više novca za odbrambeni resor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.