GLOBUS

Ruski centar za pomirenje u Damasku granatiran iz Istočne Gute

Srna

20.2.2018

Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, koji se nalazi u prijestonici Damasku, pogođen je u granatiranju koje su izvršili militanti iz Istočne Gute, saopćeno je iz Centra.

U saopćenju je navedeno da je u napadu poginulo nekoliko civila, ali da nije bilo žrtava među ruskim službenicima.

- Stambeni prostor, hoteli i Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji bili su meta jakog granatiranja koje su izvršile ilegalne naoružane grupe iz Istočne Gute. Granatiranje je prouzrokovalo veću materijalnu štetu i gubitak života civila. Od službenika Centra niko nije povrijeđen - navedeno je u saopćenju.

Dodaje se da je devet civila ranjeno u Damasku, kada su, u šest navrata, militanti iz Istočne Gute otvorili paljbu.

Ruska vojska nastavlja da pruža pomoć izbjeglicama. U toku dana 266 civila se vratilo kućama, koje su morali da napuste kada je nasilje počelo.

Od 266 civila, njih 242 se vratilo u pokrajinu Deir ez Zor, njih 17 u Homs, dok se sedam osoba vratilo u područje Damaska, prenio je TASS.

Centar je organizovao podjelu tone svježeg hljeba mještanima jednog okruga u Alepu i dostavio vodu za piće u naselje Mazlum u pokrajini Deir ez Zor, a medicinska pomoć je obezbijeđena za 71 Sirijca, uključujući 36 djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.