GLOBUS

UN: Nema plana B, riješiti sukob Izraela i Palestine po modelu dvije države

AFP

Agencije

20.2.2018

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (António Guterres) izrazio je danas snažnu podršku svjetskog tijela za rješenje decenijskog izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dvije države, naglasivši da nema plana B.

On je na mjesečnom sastanku Vijeća sigurnosti UN o situaciji na Bliskom istoku rekao da se ''poslije decenija podrške globalni konsenzus za dvodržavno rješenje možda osipa'', upozorivši da ''prepreke na terenu imaju potencijal da stvore nepovratnu realnost jedne države''. Gutereš je naglasio da se UN protive takvoj realnosti.

- Jednostavno je nemoguće riješiti kvadraturu kruga realnosti jedne države s legitimnim nacionalnim, historijskim i demokratskim aspiracijama i Izraelaca i Palestinaca - rekao je generalni sekretar UN, ocijenivši da je ''vrijeme za dijalog i pomirenje''.

Također se osvrnuo na tešku situaciju u pojasu Gaze, kojom vlada islamski ekstremistički Hamas, pomenuvši nedostatak fondova za Agenciju UN za palestinske izbjeglice, nastao zbog uskraćivanja više od polovine mjesečne pomoći SAD, odnosno 65 miliona dolara.

Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov (Nikolay Evtimov Mladenov) prethodno je upozorio na opasnost od vjerske radikalizacije, koja je inače prisutna u regionu, ako se mogućnost za mir između Izraelaca i Palestinaca brzo ne iskoristi.

- Samouvjerenost neprijatelja mira raste svakim danom - rekao je Mladenov.

On je također upozorio da će, ako se ne preduzmu momentalni koraci da se riješi humanitarna kriza u Gazi, doći do ''institucionalnog i ekonomskog kolapsa'' i da je to činjenica. 

Ocijenio je da je palestinsko jedinstvo ključno i apelovao na međunarodnu zajednicu da ne odustane od podrške umjerenom palestinskom rukovodstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.