GLOBUS

Sjeverna Koreja u posljednji minut otkazala susret s Majkom Pensom

( Fena)

Fena

21.2.2018

Američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) trebao je održati historijski sastanak sa sjevernokorejskim zvaničnicima tokom Zimske olimpijade u Južnoj Koreji, ali je vlada Kim Jong-una otkazala susret u posljednji minut, saopćila je Trampova (Trump) administracija u utorak.

Potencijalni sastanak Pensa i sjevernokorejskih zvaničnika bio je najočekivaniji trenutak boravka američkog potpredsjednika u Pjongčangu, gdje je predvodio američku delegaciju na ceremoniji otvaranja Olimpijade. Uoči Pensove posjete, zvaničnici Trampove administracije saopćili su da nisu tražili nikakav susret sa sjevernokorejskim predstavnicima, ali su očigledno ostavili otvorenom mogućnost da se takav sastanak desi.

Nije bilo nikakvih pokazatelja da je sastanak bio planiran - i potom otkazan po kratkom postupku - do utorka, više od sedmice nakon Pensovog povratka u Sjedinjene Države. Stejt department  saopćio je da je Pens bio "spreman da iskoristi tu priliku", ali da bi tokom takvog susreta insistirao da Pjongjang odustane od svojih programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

- U posljednji minut, sjevernokorejski zvaničnici odlučili su da se ne održi takav sastanak. Žalimo što nisu uspjeli da iskoriste tu priliku - izjavila je portparol Stejt departmenta Heder Nauer (Heather), prenosi "Associated Press".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.