GLOBUS

Erjavec i Lavrov zabrinuti za sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana

Agencije

Agencije

21.2.2018

Slovenački i ruski ministri vanjskih poslova, Karl Erjavec i Sergej Lavrov, razgovarali su danas u Ljubljani i o situaciji u regionu zapadnog Balkana Izrazivši zabrinutost stanjem sigurnosti i stabilnosti na tom području.

- Svi smo zabrinuti stanjem sigurnosti i stabilnosti zapadnog Balkana - kazao je Erjavec na zajedničkoj konferenciji za novinare s Lavrovom, koji boravi u jednodnevnoj radnoj posjeti Sloveniji.

Slovenija i Rusija slažu se oko toga da je ovaj region važan i zbog stabilnosti Evrope, a s obzirom na činjenicu da "region ima probleme oko radikalizacije i vraćanja stranih boraca s ratišta", ministri su izrazili zabrinutost zbog njene sigurnosti i stabilnosti.

- Region se uz to susreće i s odlaskom u inostranstvo mladih obrazovanih ljudi - kazao je Erjavec.

Dodao je da se to može spriječiti stranim investicijama, posebno u infrastrukturne projekte.

Govoreći o stanju u državama regiona i odnosima Istoka i Zapada, Lavrov je rekao da je načelo koje se nekim državama postavlja - da se od njih traži da se izjasne o tome hoće li sarađivati sa Zapadom ili s Rusijom, štetno i da Rusija zagovara tzv. "multivektorsku politiku", pri čemu bi države sarađivale s onima s kojima imaju interes i želju za saradnjom.

Po njegovim riječima, zahtjevi državama da se opredijele za Zapad ili za Rusiju doveli su do krize u Ukrajini u kojoj sada, kaže, postoji opasnost "nacionalističkih, ksenofobnih i nacističkih" izgreda, što se nedavno pokazalo u izgredima protiv mađarske manjine u Ukrajini.

Erjavec je ocijenio da međusobne posjete predsjednika dvije države, Boruta Pahora i Vladimira Putina, koje su realizirane u posljednje dvije godine, daju rezultate te da države imaju tradicionalno prijateljske odnose i redovan politički dijalog, uz saradnju na raznim područjima.

Posebno je, kazao je, važna privredna saradnja, pa je lani međusobna robna razmjena povećana za 15 posto i u prvih 11 mjeseci 2017. iznosila je preko milijardu eura.

Dodao je da je povećana i posjeta ruskih turista Sloveniji za 33 posto u odnosu na godinu ranije.

Slovenački ministar je dodao da je visokog gosta iz Rusije upoznao i s problemom neriješenih graničnih pitanja kao faktorom nestabilnosti te s "odvijanjem postupaka" vezanih uz odluku međunarodne arbitraže o granici Slovenije i Hrvatske koju Hrvatska smatra neobvezujućom.

Erjavec je kazao da su deplasirane kritike kako on ili Slovenija vode prorusku politiku, te dodao da Slovenija vodi suverenu politiku i traži prilike za jaču privrednu saradnju, a među tim prilikama je i Rusija.

Lavrova, koji boravi u kraćoj radonoj posjeti Ljubljani, odakle dolazi u dvodnevnu posjetu Srbiji, primio je i slovenački premijer Miro Cerar.

Tom prilikom je istaknuto da dvije države planiraju u Mariboru osnivanje zajedničkog logističkog centra slovenačke i ruske pošte, a u istom će gradu osnovati i muzej za proučavanje historije u vrijeme Drugog svjetskog rata, kako bi mlade generacije mogle učiti o tom razdoblju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.