GLOBUS

Djeca u Siriji prolaze kroz pravi pakao

Index.hr

23.2.2018

Peti dan zaredom, ruske i sirijske režimske snage izvele su jučer val zračnih i artiljerijskih napada na Gutu, pobunjeničku enklavu u okolici Damaska.

Broj ubijenih narastao je na 426, prema izvještaju Sirijskog opservatorija za ljudska prava koji ima sjedište u Velikoj Britaniji. 98 od tog broja su djeca. U četvrti Džobar, koja je na samoj fronti, uništeno je čak 93 posto zgrada, a u četvrti Ein Tarma nešto manje, 71 posto, javlja BBC.

Barel-bombe (bačve ispunjene eksplozivom i metalom), bombe i granate sručile su se na područje na kojem je zarobljeno 393 hiljade ljudi, pod višegodišnjom opsadom, sa zalihama hrane, vode, lijekova i goriva koje su gotovo potpuno istrošene. Očajni, izgladnjeli i prestravljeni civili skrivaju se od bombi u podrumima dok očekuju početak režimske ofenzive koji je već pitanje dana.

"Čekam da moj sin umre"

-Živimo u podrumu, ispod napola razrušene kuće, Moja kćer je bolesna. Kosa joj ispada jer je tako prestrašena, kaže 28-godišnja Asia za BBC. -Ne možete zamisliti kako je teško. Za ovu djecu, da bi živjela sigurno, morate ih držati u podrumu. Ne mogu izići, ne mogu se igrati ni išta drugo, kaže 29-godišnji Muajad, otac dvoje djece.

Još jedna potresna snimka koja dolazi iz Gute pokazuje djevojčice Noor i Alu u trenucima nakon što im je bomba pogodila zgradu. Srećom preživjele su. -Vojni avioni bombardirali su našu zgradu, kaže starija. -Spasite Gutu!, dodaje mlađa, držeći zavoj - ili jednostavno maramicu - na porezanoj  glavi.

Druga snimka prikazuje očajnu majku u improviziranoj bolnici, kojoj liječnica kaže da ne zna što da napravi za njenog ranjenog sina, koji vjerojatno umire. -Čekam da moj sin umre! Bar će biti slobodan od boli. Upravo sam pravila kruh za njega kad se strop srušio, viče majka, uplakana i prašnjava lica, dok njen sin leži pored nje: -On ide ravno u raj. Bar će u raju biti hrane!

"Sirijska tragedija ne smije postati groblje UN-a"

S druge strane bojišnice, u Damasku, djeca također ginu, iako u manjem broju: jedno dijete je poginulo, a šest civila je ranjeno u pobunjeničkom granatiranju čevrti Barzeh, javlja Sirijska novinska agencija SANA.

UN-ovi dužnosnici, po svemu sudeći uzalud, apeliraju na Vijeće sigurnosti da izglasa rezoluciju o primirju u ovom dijelu Sirije. -Ako ovo neće uvjeriti članove Vijeća sigurnosti UN-a, zemlje članice, u potrebu za primirje, iskreno ne znamo što bi ih moglo uvjeriti, poručuje humanitarni koordinator UN-a za Siriju, Panos Moumtzis.

Rusija, očito nije uvjerena i traži amandmane na rezoluciju Švedske i Kuvajta o 30-dnevnom primirju i dopremanju humanitarne pomoći te medicinskoj evakuaciji. Zapadni diplomati optužuju ruske kolege da zavlače i kupuju vrijeme kako bi dali Asadu dovoljno vremena da zada konačni udarac pobunjenicima u istočnoj Guti, među kojima je i Hajat Tahrir al-Šam (HTS), savez u kojem glavnu ulogu ima bivši ogranak al-Kaide u Siriji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.