GLOBUS

Grčka podržala članstvo Makedonije u Jadransko-jonsku inicijativu

Fena

23.2.2018

Zamjenik grčkog ministra vanjskih poslova Jorgos Kartugalos (Georgios Kartougalos) obavijestio je komesara EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana (Johannes Hahn) da je Grčka podržala članstvo Makedonije u Jadransko-jonsku inicijativu.

Članstvo Makedonije u  Jadransko-jonsku inicijativu najavljeno je na posljednjem sastanku makedonskog i grčkog premijera Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa (Alexis Tsipras) u Davosu.

Zaev je prihvatio da preimenuje aerodrom "Aleksandar Veliki" u Skoplju u "Međunarodni aerodrom", te autoput "Aleksandar Veliki" u autoput "Prijateljstvo", a Cipras da Grčka deblokira prijem Makedonije u Jadransko-jonsku inicijativu i ratificira drugu fazu dogovora o Stabilizaciji i pridruživanju između Makedonije i EU.

O članstvu Makedonije u Jadransko-jonsku inicijativu bit će odlučivano u maju, nakon što makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova to pismeno zatraži od Italije, koja je predsjedavajuća inicijative.

Članice Jadransko-jonske inicijative su Grčka, Italija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Albanija i BiH.

Jadransko-jonska inicijativa osnovana je 2000. godine, a njene aktivnosti odvijaju se u četiri okrugla stola - turizam, kultura i međuuniverzitetska saradnja, transport i pomorska saradnja, zaštita životne sredine i zaštita od požara, te saradnja malih i srednjih preduzeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.