GLOBUS

SAD se spremaju da presreću brodove oko Sjeverne Koreje

AFP/Ilustracija

Agencije

24.2.2018

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i njeni ključni azijski saveznici spremaju se da prošire aktivnosti presretanja brodova za koje se sumnja da krše sankcije protiv Sjeverne Koreje.

Taj plan mogao bi uključiti razmještanje snaga američke obalske straže koja bi zaustavljala i pretraživala brodove u azijsko-pacifičkim vodama, javljaju agencije, pozivajući se na visoko pozicionirane američke zvaničnike.

Kako je nekoliko zvaničnika kazalo, Vašington pregovara s regionalnim partnerima, uključujući Japan, Južnu Koreju, Australiju i Singapur, o koordiniranju oštrijih akcija koje bi mogle otići dalje nego ikada ranije u namjeri da se suzbije pokušaj Pjongjanga da pomorskom trgovinom osigura sredstva za svoj nuklearni program.

Iako su sumnjivi brodovi i ranije presretani, nova strategija bi proširila obim takvih operacija, ali ne bi uvela pomorsku blokadu Sjevernoj Koreji.

Pjongjang je upozorio da bi na blokadu gledao kao na ratni čin.

Ova američka inicijativa, koja ranije nije najavljivana, pokazuje sve veću užurbanost Vašingtona da prisili Pjongjang da uđe u pregovore o napuštanju svog vojnog nukelarnog programa, navode agencije.

Američki zvaničnici smatraju da Sjevernu Koreju dijeli samo nekoliko mjeseci od razvoja nuklearne rakete sposobne da pogodi teritoriju SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.