GLOBUS

Najopasniji kriminalac na planeti: FBI tvrdi da nema goreg, a on živi slobodno sa troje djece

Piše: M. Da.

24.2.2018

Od Al Kaponea do Pabla Eskobara mnogo je opasnih kriminalaca koračalo zemljom.

A, da li ste se ikada zapitali koji je to kriminalac trenutno najopasniji na planeti? Ako niste vi, jeste američka agencija FBI.

FBI smatra da je Semion Mogilevič unazad nekoliko godina ubjedljivo najopasniji kriminalac na planeti.

Naravno, malo ko od nas je uopće čuo za ovog čovjeka, što i ne iznenađuje, jer je Mogilevič "siva eminencija" ruske mafije.

Prema izvještaju FBI-a, Mogilevič je "šef svih šefova" ruske mafije i jedna od najopasnijih, ali ujedno i najuticajnijih osoba na svijetu.

Mogilevič, tvrdi FBI, kontroliše i upravlja ogromnom kriminalnom imperijom, koja djeluje na svim kontinentima na svijetu, odnosno u više od 100 država.

FBI tvrdi da je ovaj Rus, rođen u Ukrajini, "trenutno najopasniji kriminalac na svijetu".

Američke i evropske agencije tvrde da se pod njegovom kontrolom odvija masovna prodaja naoružanja i narkotika, prostitucije na međunarodnom nivou, ubistava, otmica, ucjena, iznuda i svega drugog što možemo gledati u holivudskim filmovima.

Američki diplomatski izvori tvrde da Mogilevič kontroliše kompaniju RosUkrEnergo, koja je aktivno umiješana u rusko-ukrajinski spor oko gasa i koja je oficijelni partner Raiffeisen banke.

Iako je najopasniji kriminalac planete, Mogilevič živi slobodno u centru Moskve i ima troje djece. Naravno, policija nema niti jednog jedinog dokaza da ga uhapsi, baš kao u filmovima.

Njega nikad nećete vidjeti u javnosti, niti sa nekim slavnim ličnostima. Živi potpuno u sjeni i vuče konce kriminalne organizacije koja, prema procjenama, godišnje obrne kroz razne poslove širom planete između 700 i 900 milijardi dolara.

Ruska policija ga je ipak uhapsila 2008. godine pod optužbama za pranje novca, ali su optužbe kasnije odbačene jer su svjedoci mijenjali iskaze, pa na kraju protiv njega nije bilo niti jednog dokaza.

Ruska mafija, na čijem je čelu, važi za najmoćniju kriminalnu organizaciju na planeti, pa nije ni čudno što su svjedoci mijenjali iskaze ili što tužioci nemaju hrabrosti podići optužnicu protiv Mogileviča.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.