GLOBUS

Najskuplja nesreća u historiji američke avijacije: Pad težak 1,4 milijardi dolara

Piše: Telegraf

25.2.2018

Avion bombaš "Duh Kanzasa" koji pripada 393. bombarderskom bataljonu sa 509. blokom krila, zrakoplovne baze Vajtmen, poletio je prije 10 godina i srušio se dok je uzletio u Guamu, što se smatra "najskupljim padom" u historiji američkih zrakoplovnih snaga.

Avion je tada poletio iz baze Andersen s još tri bombardera u okviru carinske i granične zaštite (CBP) koju je četiri mjeseca provodio SAD na Pacifiku. Oba člana aviona uspješno su iskočila na maloj visini. B-2 udario je u zemlju, pao i zapalio se, piše Telegraf.

Gubitak je procijenjen na oko 1,4 milijardi dolara, što je navodno najskuplja nesreća u historiji američke avijacije. 

Pošto je avion bio sniman od polijetanja, pojavilo se nekoliko snimaka koji prikazuju nesreću.

Istraživanje je otkrilo da je osnovni uzrok nesreće bila vlaga u senzorima za podatke o zraku: teške, učestale kiše su izazvale vlagu koja je ušla u senzore zračnih podataka i oni su slali pogrešne podatke računarima za kontrolu leta. Kombinacija sporije brzine podizanja i negativni ugao napada doveli su do nepovratnog zaustavljanja i pada. 

Pilot je zadobio lakše povrede, a kopilot je dobio frakturu kičme od kompresije tokom izbacivanja. Liječen je u Vojnom medicinskom centru Tripler na Havajima, odakle je otpušten.

U vrijeme nesreće B-2 je zabilježio 5.100 sati leta i nije nosio naoružanje, prenosi businessinsider.com. 

Pogledajte drugi snimak s kontrolnog tornja u Guamu:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.