GLOBUS

Hiljade Makedonaca protestiraju protiv promjene imena

Twitter

Index.hr

4.3.2018

Hiljade demonstranata danas su u Skoplju mahali zastavama i uzvikivali "mi smo Makedonci" na protestnom skupu protiv moguće promjene imena te bivše jugoslavenske republike, radi ispunjavanja zahtjeva Grčke.

Demonstracije organizira pokret "Mi smo Makedonci", a ljudi su se okupili kod kipa Aleksandra Velikog na glavnom trgu u Skoplju. 

"Mi smo ovdje zbog toga što su pitanja o nazivu, identitetu, ustavu i jeziku teme oko kojih moramo usvojiti (čvrsto) stajalište", rekla je okupljenima jedna od organizatora skupa Evica Stojanova-Kemberova.

Pregovaraju s Grčkom oko promjene imena 

Makedonija i Grčka saglasile su se da će ove godine pojačati pregovore kako bi se riješio spor koji sprečava makedonske težnje za priključenjem NATO-u i Evropskoj uniji.

Atina, koja poput ostalih članica obje organizacije ima pravo veta na priključivanje Makedonije, protivi se upotrebi imena Makedonije, tvrdeći da ono može podrazumijevati teritorijalne težnje prema sjevernoj grčkoj pokrajini istoga imena. 

Makedonija se nada da problem može biti riješen do sastanka EU-a u junu i NATO sammita u julu, te predlaže geografsku odrednicu kako bi osigurala jasnu razliku između dva imena.

"Prijedlozi su Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje)", rekao je Zaev u intervjuu krajem februara. 

Demonstranti traže prekid pregovora s Grčkom

Upitan smatra li da bi Grčka mogla biti zadovoljna s nekom od ovih opcija, odgovorio je potvrdno. Dodao je da ostaje pitanje treba li zaista izmijeniti i makedonski ustav, što Atina odnedavno zahtijeva, prenosi Index.hr.

Demonstranti su zatražili da vlada premijera Zorana Zaeva zaustavi razgovore s Grčkom o sporu oko imena. Također, žele rezoluciju za Ujedinjene narode u kojoj se traži priznavanje države pod njenim ustavnim nazivom Makedonija.

Okupljeni su optužili vladu i glavnu opozicionu nacionalističku stranku VPRO-DPMNE za izdaju nacionalnih interesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.