GLOBUS

Tramp i Mej: Izjave Vladimira Putina su neodgovorne

Tramp i Mej: Odgovornost Putina i u Siriji

S. N.

5.3.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) smatraju da su izjave predsjednika Rusije Vladimira Putina, koje se tiču nuklearnog naoružanja, neodgovorne.

Kako prenosi Bijela kuća, oni su imali duži telefonski razgovor jučer.

- Dvoje lidera složili su se da su nedavne izjave predsjednika Putina o razvoju nuklearnog naoružanja neodgovorne – navodi se u objavi Bijele kuće.

U saopćenju se prenosi da su Tramp i Mej razgovarali i o situaciji u Siriji. Saglasni su da ''sirijski režim, te njihovi ruski i iranski sponzori odmah, bez odlaganja i u cijelosti, moraju provesti Rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda broj 2401, koja poziva na trenutni prekid vatre u cijeloj Siriji''.

- Lideri su oštro osudili bombardiranje grada Istočna Guta. Ponovili su i da će SAD i Velika Britanija smatrati Rusiju odgovornom za obustavu vatre i napade na civile koju mora provesti režim predsjednika Asada, te za dostavu humanitarne pomoći Istočnoj Goti – navodi se dalje u saopćenju.

U saopćenju se prenosi da je predsjednik Tramp informirao premijerku Mej o njegovim naporima da osigura poštenu i recipročnu trgovinu, dok je ona njega informirala o toku pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU (Brexit).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.