GLOBUS

Vlasti Šri Lanke blokirale pristup društvenim mrežama zbog nasilja

Fena

7.3.2018

Vlasti Šri Lanke blokirale su danas pristup Facebooku i suspendirale rad internetskih servisa u centralnom okrugu Kendi nakon što je policija saopćila da huligani koriste društvene mreže za širenje mržnje prema muslimanima

Vlada je jučer proglasila vanredno stanje i uvela policijski sat širom ove oblasti nakon višednevnih nemira u kojima su poginule najmanje dvije osobe i uništene kuće i radnje čiji su vlasnici muslimani.

Škole su danas zatvorene u oblasti koja je popularna među turistima, a huligani su se ponovo sukobili s policijom. Snage reda upotrijebile su suzavac da bi ih rastjerale, prenio je AFP.

Visoki zvaničnik Vlade rekao je da je regulatorna agencija za rad telekoma zatražila od provajdera interneta da blokiraju pristup Facebooku i ostalim društvenim platformama da bi se zaustavilo širenje nemira.

Ovaj zvaničnik rekao je da je mjera privremena i da će restrikcije uskoro biti ukinute.

On je izjavio da je policija već utvrdila da se antimuslimanske poruke dijele putem društvenih mreža, uključujući videosnimak budističkog monaha koji poziva na nasilje prema muslimanima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.