GLOBUS

Može li Zapad uopće nešto dobiti od historijskog susreta

Net.hr

10.3.2018

Za sada se vrlo malo zna o planovima američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) za sastanak sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom. Poznato je samo da će se taj historijski trenutak dogoditi prije maja ove godine.

Bez obzira na to, najava susreta predstavlja potpuni zaokret u odnosima dvojice vođa koji su prošle godine svijet doveli na rub nuklearnog rata.

Prema pisanju CNN-a, sjevernokorejski stručnjaci tvrde kako ne polažu velike nade u sastanak koji će biti prvi susret jednog američkog predsjednika i vođe Sjeverne Koreje.

Doduše, bivši američki predsjednici Džimi Karter (Jimmy Carter) i Bil Klinton (Bill Clinton) sastajali su se s članovima vladajuće porodice Kim, no tek nakon što su napustili Bijelu kuću.

Hoće li Tramp doći u Sjevernu Koreju?

Iako detalja o sastanku Trampa i Kima još nema, izvjesno je da će vlada Sjeverne Koreje insistirati da Tramp dođe u Pjongjang. Međutim, zbog sigurnosne situacije u glavnom gradu to će vrlo vjerovatno biti nemoguće, izjavio je za CNN Adam Mount (Mount), viši predavač Federacije američkih naučnika.

- No, Kim Jong-un još nije napuštao zemlju od kada je preuzeo vlast, zbog čega je teško zamisliti sastanak u Evropi ili pak u Pekingu - dodao je smatrajući kako ima šanse da se susret dogodi u Panmunjomu, sjevernokorejskom graničnom kompleksu. 

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in (Moon Jae-in) već je zakazao sastanak s Kimom upravo na toj lokaciji, inače demilitariziranoj zoni između dvije Koreje.

Za sada nema ni informacija da bi neko drugi osim dvojice vođa mogao biti na tom sastanku. 

Kim dao obećanje, hoće li ga održati?

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da je Sjeverna Koreja pristala ne izvoditi nove raketne testove dok budu trajali razgovori s čelnikom te zemlje Kim Jong-unom.

Sjeverna Koreja nije izvela raketni test od 28. novembra 2017. i obećala je da i neće dok traju naši sastanci. Vjerujem da će poštovati obećanje - tvitao je Tramp.

Bijela kuća je na udaru kritika zbog dogovora o susretu s Kimom. U petak je na njih odgovorila upozorenjem da se nikakav samit neće održati dok Pjongjang ne poduzme konkretne poteze kada je u pitanju nuklearni program.

Glasnogovornica Bijele kuće Sara Sanders (Sarah) u petak je to potvrdila na konferenciji za novinare. Nije precizirala kakve bi Sjeverna Koreja poteze trebala poduzeti.

Sjedinjene Države već dugo žele da se održe pregovori čiji je cilj potaknuti Pjongjang da odustane od proizvodnje nuklearnog oružja i razvoja raketnog naoružanja.

Nade da će se to ostvariti porasle su u četvrtak kad je Donald Tramp objavio da je spreman sastati se s Kimom.

Što ako razgovori propadnu?

U srijedu je iz Trampove administracije za CNN potvrđeno kako će im za organizaciju razgovora sa Sjevernom Korejom zasigurno trebati pomoć izvana, zbog čega dodatno čudi da je glavni američki diplomat za tu zemlju, Džozef Jun (Joseph Yun) početkom ovog mjeseca najavio odlazak u penziju.

Što se tiče same Sjevene Koreje, za tu zemlju pobjedu predstavlja već sama činjenica da se američki predsjednik pristao sastati s Kim Jong-unom. 

- Bili su očajni još od vremena Klintonove adminsitracije i pokušavali dogovoriti posjetu predsjednika SAD, zbog čega je to bio prioritet sjevernokorejske vanjske policije godinama - objašnjava Džefri Luis (Jeffrey Lewis), profesor s Middlebury Instituta za međunarodne studije iz Montereja. 

- Čak je napravljen i film o posjeti američkog predsjednika Sjevernoj Koreji - podsjeća i dodaje da bi ''Svaka posjeta američkog predsjednika značila potvrdu da je Sjeverna Koreja prava nuklearna sila te da ju Vašington tretira kao jednaku”.

- Ponudom razgovora Pjongjang možda pokušava zabiti klin između SAD i Južne Koreje. Da je Tramp odbio susret stvorio bi ozbiljnu napetost prema Munu i njegovim nastojanjima za postizanjem mira na Korejskom poluotoku - smatra Maunt. Čak i da do susreta ne dođe, Pjongjang bi mogao pokupiti zasluge te optužiti SAD da pokušava potkopati mir.

SAD pak uporno ponavljaju kako žele da Sjeverna Koreja odustane od svog nuklearnog progama. Američki predsjednik Tramp u nekoliko je navrata to jasno dao do znanja, uvjetujući time i nastavak razgovora. 

Užareni Trampov telefon

No stručnjaci tvrde kako obje administracije moraju smanjiti očekivanja od susreta Trampa i Kima, budući da je teško očekivati da će Kim odustati od svojih nuklearnih sposobnosti.

Kada bi zaista došlo do odustajanja Sjevene Koreje od nuklearnog programa to bi značilo da bi se američka vojska mogla povući iz Južne Koreje te ukloniti svoj nuklearni štit iznad Sjevrne Koreje i Japana.

Japanski premijer Šinzo Abe (Shinzo) u petak je medijima potvrdio da je telefonom razgovarao s Trampom i obojica su se složili da je potrebno izvršiti maksimalan pritisak na Sjevernu Koreju kako bi pokazala konkretne poteze prema gašenju nuklearnog programa. Kineski predsjednik Si Đinpinga (Xi Jinping) koji se također u petak čuo s Trampom nada se da će Sjeverna Koreja i SAD čim prije započeti dijalog kako bi se čim prije došlo do rezultata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.