GLOBUS

Putin želi popraviti odnose sa SAD: I Tramp želi isto, sile mu ne dozvoljavaju

Vijesti.me

11.3.2018

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da želi popraviti odnose s Vašingtonom, a smatra da isto želi i njegov američki kolega Donald Tramp (Trump).

Međutim, kako je rekao, postoje "sile" koje Trampu to ne dozvoljavaju.

- Slušajte, dajte da sjednemo mirno, pričamo i riješimo ovo. Vjerujem da aktuelni predsjednik (Tramp) želi to isto, ali postoje sile koje mu ne dozvoljavaju da to uradi - rekao je Putin u intervjuu za NBC.

Naglasio je da Rusija nije obilježila SAD kao neprijatelja.

- Vi ste donijeli odluku na nivou parlamenta, na nivou Kongresa i stavili ste Rusiju na listu svojih neprijatelja. Zašto ste to uradili? Jesmo li mi uveli sankcije SAD? SAD su uvele sankcije nama - rekao je Putin u intervjuu.

Govoreći o predstojećim predsjedničkim izborima u Rusiji, zakazanim za 18. mart, Putin je kratko rekao da je sve na ruskim glasačima.

Predsjednik Rusije također je naglasio da je spreman da sarađuje s opozicijom.

Upitan je li mogao pomilovati opozicionog aktivistu Alekseja Navaljnog kako bi on učestvovao na predsjedničkim izborima, Putin je rekao da bi volio sarađivati s takvim ljudima i da je spreman na to.

- Želimo Rusiju načiniti jačom, kompetitivnijom i efektnijom zemljom, koja se oslanja na svoju snagu. Imamo takve ljude. Svako može biti pomilovan ukoliko to zaslužuje - rekao je Putin.

Tramp je ranije nazvao Putina "jakim liderom", koji je uradio odličan posao za ono što predstavlja i koga predstavlja.

Američki predsjednik je novinarima rekao da se Putin apsolutno nije miješao u predsjedničke izbore 2016. godine.

Uzvraćajući komplimente, Putin je Trampa u intervjuu nazvao "biznismenom s ogromnim iskustvom" i osobom koja brzo uči, uprkos tome što je nov u politici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.